Ministrul Mediului susține că la începutul anului viitor va apărea un act normativ care să interzică instalarea de centrale termice individuale, în apartamentele noi.
„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi.
Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea, vedeți la centrale coșuri foarte înalte (...)
În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normaltiv în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu.
Există deja practică în România. Brașov trimite toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”, a declarat Tanczos Barna, la Digi24.
Totuşi, cei care au deja centrală termică montată o vor putea înlocui, când se strică. Cu alte cuvinte, oamenii nu vor fi obligați să își dezinstaleze centralele individuale și obligați să pună, în schimb, o centrală unică de bloc.
Barna a mai precizat că legea pe care o pregătește nu-i va afecta în niciun fel pe cei care au centrale de apartament din cauză că sistemul de termoficare nu ajunge să le deservească locuința.
Câteva semne de întrebare cu privire la proiectul ministrului Tanczos Barna
Declarațiile ministrului Mediului ridică, însă, o serie de întrebări.
Spre exemplu, la Brașov dezvoltatorii pot fi trimiși să negocieze cu serviciul de termoficare, pentru că acolo termoficarea centralizată funcționează destul de bine.
În București, însă, ce poate negocia un dezvoltator cu Termoenergetica SA care - din pricina rețelei învechite pe care o gestionează - nu reueșește să dea suficientă căldură și apă caldă nici măcar pentru clienții pe care îi are deja? E greu de crezut că ar exista cumpărători care să plătească zeci de mii sau chiar sute de mii de euro pe apartamente care să nu aibă apă caldă și căldură.
În Timișoara, de asemenea, chiar parte dintre autorități recunosc că de sistemul centralizat de termoficare - care riscă să se oprească din cauza datoriilor - mai depind doar locuitorii cu venituri mici, care nu și-au putut instala centrală individuală. În aceste condiții, cu risc de sistare a activității de la zi la zi, ce ar putea negocia Colterm (societatea de termoficare din oraș) cu dezvoltatorii care vor să ridice blocuri noi, în Timișoara?
De asemenea, nu e foarte clar cum se vor implementa soluțiile propuse de Tanczoș Barna. Un bloc cu 4 etaje are circa 16 metri înălțime. În această situație, cum s-ar monta și cum ar arăta un coș de fum care să ridice gazele rezultate din arderea gazului într-o centrală de bloc la 40-50 de metri?
S-a mai încercat
Aplicarea acestei soluții pe care o propune acum ministrul Mediului Mediului s-a mai încercat.
Mai exact, au fost două acte normative – adică Ordinul 862/2001 si Ordonanta 73/2002 - care prevedeau că evacuarea gazelor de la centrala termică trebuie să se facă prin coșuri înalte, care să depășească înălțimea blocului.
Dar din cauză că era scump și incomod, în scurt timp, respectivele ordine au fost abrogate.
În plus - potrivit unei analize realizate de președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI) Dumitru Chisăliță - înlocuirea centralelor individuale de apartament cu centrale de condominiu ar reduce destul de puțin poluarea, din considerente tehnice.
”Să luăm exemplul unui bloc cu 6 scări a câte 10 etaje fiecare. Per total, vorbim despre 240 de apartamente. Dacă am avea o centrală care să alimenteze toate apartamentele, ea ar emite cu doar 7% mai puțin CO2 decât 240 de centrale mai mici (câte una în fiecare apartament).
E o explicație tehnică pentru asta: centralele termice de apartament se opresc și pornesc mai des, au arderi incomplete și elimină mai mult CO2 decât o centrală mai mare”, a explicat Dumitru Chisăliță pentru Spotmedia.ro, în luna iunie a acestui an.
În plus, ceea ce nu a spus ministrul Barna este dacă a identificat soluții pentru a încuraja dezvoltarea sistemelor centralizate de termoficare. Spre exemplu, primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, a precizat că a început să implementeze în oraș distribuția pe orizontală a energiei termice (cu contor la fiecare ușă din bloc - n.red.). Dar că sistemul e scump și caută soluții de finanțare. E un sistem care - din informațiile Spotmedia.ro - se aplică și la Cluj.
Întrebarea este: n-ar fi normal ca Guvernul să încurajeze prin finanțare și astfel de inițiativă, în paralel cu interzicerea centralelor de apartamente? Rămâne să aflăm ce planuri are Cabinetul Ciucă, în acest sens.