Deși boala COVID-19 pare mai ușoară, în cazul copiilor principala problemă ține de sechelele cu care pot rămâne după vindecare, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, dând ca exemplu înmulțirea cazurilor de diabet la copiii care au fost infectați cu SARS-CoV-2.
”A obține imunitate naturală prin boală vine la pachet cu niște riscuri mult mai mari decât la alte grupe de vârstă”, a mai spus conf. dr. Mihai Craiu în cadrul dezbaterii “Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată zilele trecute de Colegiul Medicilor din România (CMR) la TVR.
Declarațiile au fost preluate și aduse miercuri în atenția publică de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FePAL).
”Autoritătile ne transmit: ’este bine să îi lăsam pe cei în măsură să se pronunţe’ (...) Părinții trebuie să știe la ce riscuri le sunt supuși copiii în contextul actual”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a federației, în care sunt preluate declarațiile dr. Mihai Craiu, inclusiv avertismentele îngrijorătoare ale acestuia.
”Sunt îngrijorătoare pentru că pot veni pe un ???????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????????????. ???????????????????????? ???????????????????????? ????????????????-???????????????????? ???????????? ????ă ????????????????ă ???????? ???????????????????? ???????????????? ???????? ???????? ???????????????????????????? ???????????????????? ????????????????????????????????????????????????????. Am îngrijit pacienți care au avut leziuni cardiace de o gravitate extremă cu afectare coronariană. Spre exemplu, o fetiță de 8 ani care a făcut infarct anterior și a avut nevoie de suport inotrop și manevre extensive de menținere a vieții”, a declarat dr. Craiu în cadrul dezbaterii despre care a relatat RO HealthReview.
Medicul pediatru a arătat că în cazul copiilor ”acest virus nu slăbește imunitatea, ci produce, în a doua parte a bolii, un exces de imunitate”.
”Încă din mai anul trecut ne confruntăm cu sindromul multisistemic la copii, care este extrem de grav și care poate să producă și deces.
Am observat o creștere a numărului de cazuri de diabet la copii peste tot în lume, la cei care au trecut prin COVID-19, inclusiv în România. Sunt cazuri de copii care nu au pe nimeni în familie diabetic și care, în prezent, vin la urgențe cu acidocetoză”, a mai declarat acesta.
Conform datelor statistice, la grupa de vârstă 5-11 ani se înregistrează majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale, a mai arătat medicul.
”Faimosul sindrom inflamator multisistemic are vârsta medie, în raportările de la nivel global, de 9 ani. Deci, două treimi din pacienții care fac această complicație care, din nefericire poate să evolueze și letal – în SUA sunt 55 de decese raportate prin sindrom inflamator multisitemic la copil – sunt exact în această categorie de vârstă”, a mai declarat dr Mihai Craiu.
Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi urmărită aici (declarațiile dr. Craiu încep în jurul min.21):
Părinții, tot mai îngrijorați
În aceste condiții reprezentanții părinților din FePAL își exprimă nemulțumirea față de Hotărârea Guvernului privind reducerea perioadei de trecere la învățământul online.
”Clasele unde sunt depistate 3 cazuri nu mai trec în online 10 zile, ci doar 5 zile. S-a schimbat schimbarea. Sănătatea NU contează”, se arată într-o altă postare pe Facebook.
Ca de obicei, în comentarii sunt subliniate o serie de alte aspecte la care autoritățile nu au dat până acum vreun răspuns.
M.P. ”Nu scrie nimic de cazul în care s-au îmbolnăvit mulți profesori (...) Sau despre elevii care stau la cămin”.
M.M. ”Nu scrie nimic despre informarea profesorilor de sport pentru dozarea efortului fizic postcovid. Sau despre efortul copiilor navetiști. Sau al copiilor din marile orase care merg kilometri întregi în transporturi dificile la școală”.
De asemenea, este citat directorul OMS, care a declarat zilele trecute că „Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese (…) Nu cerem niciunei ţări să reinstaureze restricţiile, dar facem apel la toate ţările să îşi protejeze populaţia, folosind toate instrumentele disponibile, nu doar vaccinurile”.
Marți, FePAL a transmis un alt semnal de alarmă, criticând deciziile Guvernului: ”Imunizarea naturală, forțată de decidenți, va duce la situația în care vor fi școlile deschise, dar nu o să mai aibă nici cine să predea, nici cui să predea, dincolo de repercusiunile asupra sănătății atâtor copii și adulți”.
C.B.