Oamenii au creat primele animale hibride în epoca Bronzului, în Mesopotamia, arată un studiu recent.
Kunga, așa cum se numeau animalele, erau rezultatul împerecherii femelelor de măgari domestice și măgarilor sălbatici. E lesne de imaginat că a obține un astfel de hibrid nu era deloc simplu, dat fiind faptul că măgarii sălbatici erau extrem de rapizi.
În plus, puii rezultați erau sterili. Foarte valoroși, însă, pentru că ei trăgeau carele de luptă, arată IFL Science.
Concluzia a venit după studierea temeinică a unor oase. ADN-ul a fost de asemenea analizat de oameni de știință francezi, reieșind că aparține emblematicelor kunga, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Science Advances.
Oasele studiate, provenind de la 25 de animale, au fost găsite în Tell Umm el-Marra, un mormânt regal din nordul Siriei, în 2006.
Deși păreau oasele unor cai, proporțiile erau diferite, ceea ce i-a intrigat pe oamenii de știință. În plus, caii au fost introduși în zonă abia 500 de ani mai târziu.
Pe scurt, ADN-ul nu se potrivea cu nimic din ceea ce există azi. Iar apoi a apărut revelația.
Despre acești hibrizi străvechi se vorbește în texte vechi din Mesopotamia. Erau niște animale extrem de prețioase, folosite în ”diplomație, la ceremonii și în luptă”. N-a mai fost însă nevoie de ei după domesticirea cailor.