Toate tipurile de scleroză multiplă apar ca urmare a infectării cu un virus comun

Toate tipurile de scleroză multiplă apar ca urmare a infectării cu un virus comun
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Scleroza multiplă este mai totdeauna un răspuns întârziat al organismului la infectarea cu virusul Epstein-Barr, arată un studiu realizat pe 10 milioane de oameni, toți foști militari din SUA.

Virusul Epstein-Barr face parte din familia herpesului și se transmite prin sărut, salivă, când mai multe persoane mănâncă ceva în comun, ceea ce înseamnă că, până la 30 de ani, mai toți am fost infectați cu așa ceva.

Aproximativ 95% dintre adulţi sunt infectaţi cu virusul Epstein-Barr (EBV), care poate provoca şi alte boli, cum ar fi mononucleoza.

ADVERTISING

Cercetarea recentă, care a avut la bază analize de sânge ale militarilor făcute din doi în doi ani, în perioada 1993 - 2013, a arătat că mai toți cei care au fost diagnosticați cu această boală autoimună fuseseră infectați anterior cu virusul Epstein-Barr, arată IFL Science.

În plus, autorii studiului au stabilit că riscul de a face scleroza multiplă a crescut de 32 de ori după o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alte virusuri.

S-a dovedit și că infectarea la vârsta maturității poate avea acest rezultat (dar nu neapărat), riscul fiind mult mai mare decât în prima parte a vieții.

ADVERTISING

Ipoteza este studiată de câţiva ani, dar a fost greu de demonstrat, în special pentru că virusul este foarte frecvent, iar simptomele bolii nu se manifestă decât după aproximativ zece ani de la infectare.

Acesta este „primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a declarat Alberto Ascherio, autor principal al cercetării şi profesor de epidemiologie la şcoala de sănătate publică a Universităţii Harvard.

„Este un pas important (această descoperire - n. red.) deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecţiei cu virusul Epstein-Barr”, a mai spus acesra. „Vizarea acestui virus ar putea duce la descoperirea unui tratament”, a mai declarat omul de știință.

ADVERTISING

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creierul şi măduva spinării). Ea are ca efect o perturbare a sistemului imunitar care atacă mielina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇