Cum va arăta școala în pandemie: Se pot monta separatoare de plastic în clase. Va fi elevul și banca, la un metru distanță de ceilalți

Cum va arăta școala în pandemie: Se pot monta separatoare de plastic în clase. Va fi elevul și banca, la un metru distanță de ceilalți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Până la 12 august, toate cele peste 6.000 de școli cu personalitate juridică vor trebui să anunțe autoritățile centrale cum stau din punct de vedere logistic pentru noul an școlar.

În funcție de spațiu și dotare, dar și de situația epidemiologică din localitate,  vor alege unul dintre scenariile propuse de Ministerul Educației și anunțate de președintele Klaus Iohannis. Tot atunci vor afla și părinții cum va începe școala pentru copiii lor.

Din prezentarea modului de lucru, luarea deciziei privind modul în care încep școlile trebuie să aibă următorul circuit: consiliul de administrație al școlii, pe baza inventarului dotărilor și numărului de infectări din localitate, va propune scenariul după care vrea să deschidă școlile. Propunerea e trimisă către inspectoratele școlare, care împreună cu Direcția de Sănătate Publică, vor analiza dacă scenariul se potrivește cu situația numărului de îmbolnăviri.

În scenariul verde – toți elevii merg în mod normal la școală.  Asta înseamnă că într-o localitate se înregistrează mai puțin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile. Rămâne de văzut care vor fi regulile sanitare  pe care școlile trebuie să le respecte.

ADVERTISING

Ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că una dintre regulile care trebuie respectată este purtarea măștii în spațiul școlii și în timpul orelor.

Nu se știe clar ce se întâmplă cu școlile care învață în mai multe schimburi.  În București, unde în acest moment școlile ar putea începe după scenariul verde, sunt zeci de unități de învățământ unde elevii învață în două sau trei schimburi.

„Da, acolo unde sunt două schimburi, copiii vor veni toți. Numărul de copii e același  și resursa umană e aceeași. Mai mult decât ce a spus ministerul nu avem,  deocamdată nu e luată nicio decizie.

Tot ce este  clar este că școala va începe la 12 septembrie. Până la 12 august așteptăm din partea unităților școlare niște puncte de vedere și în funcție de asta vor veni din partea ministerului unele normative, ca să știm exact cum se vor derula lucrurile”, a spus pentru Spotmedia.ro Roxana Cercel, inspector școlar la ISMB.

În clase se montează paravane din plastic

Aceasta arată că există un protocol pentru desfășurarea cursurilor școlare pe care școlile l-au respectat atunci când au avut loc cursuri de pregătire pentru elevi. 

ADVERTISING

„Probabil că se vor suplimenta măsurile de siguranță. Unitățile școlare împreună cu autoritățile locale vor face în așa fel încât să asigure condițiile optime pentru desfășurarea cursurilor. Să monteze pe pupitre paravane din plastic, separatoare. Se suplimentează măsurile de siguranță, astfel încât să  asigure pentru toată lumea condițiile cele mai bune”, ne-a mai spus Roxana Cercel.

În cazul în care există, în medie zilnică,  între 1 și 3 persoane infectate la mia de locuitori, se trece la scenariul galben. Asta înseamnă că elevii de grădiniță și școală primară și cei aflați în clasa a VIII-a și a XII-a vor merge la școală.  Restul elevilor vor învăța după modelul hibrid – adică jumătate vor fi în clasă alături de profesor și jumătate vor sta acasă în fața laptopului.

Citiți aici opinia Ioanei Ene Dogioiu: Școala trebuie să înceapă! Riscurile variantei Iohannis

Ce înseamnă scenariul roșu

În cazul în care vor fi în medie peste 3 bolnavi la mia de locuitori în localitatea unde funcționează școala, atunci cursurile vor trece la scenariul roșu- adică la cursuri exclusiv online.

ADVERTISING

Asta înseamnă că toți elevii și toți profesorii ar trebui să aibă dispozitive electronice și vor folosi platformele online pentru a participa la cursuri.

După anunțul făcut de președintele Iohannis, ministrul Educației a venit cu precizări privind modul de lucru.

„Prin urmare, unitatea de învățământ știe cel mai bine care este situația și din punct de vedere administrativ, dar și din punct de vedere epidemiologic.

În cadrul consiliului de administrație al unității de învățământ se stabilește care este scenariul  și se va transmite către inspectoratele județene, care împreună cu Direcția pentru Sănătate Publică analizează situația și din punct de vedere epidemiologic  și ceea ce școala a decis și, împreună cu Comitetul pentru Situații de Urgență, vor lua decizia”, a declarat Monica Anisie la la TVR.

Pe de altă parte, școlile trebuie să fie pregătite pentru a schimba scenariul în funcție de situația epidemiologică.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la prezentarea scenariilor că nu știe nimeni cum va evolua pandemia. „Noi calculăm un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău ca acum. Dacă se gravează, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai când specialiștii ne vor spune: acum nu se mai poate. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este școala începe pe 14 septembrie”, a spus Iohannis.

Elevii vor sta câte unul în bancă la un metru distanță

În plus, școlile vor alege scenariile și în funcție de regulile pe care trebuie să le respecte.

Directorul Centrului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății (CNEPSS) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Alexandra Cucu, arată că, principial, regulile de igienă rămân aceleași ca la cursurile de pregătire și la examenele naționale.

„Principial, regulile de bază  rămân aceleași. Însă, din perspectiva diatanțării, noi am diminuat puțin, în sensul că dacă înainte aveam o suprafață de 4 metri pe elev, acum am zis să fie elevul și banca, situat la un metru distanță de ceilalți, conform recomandărilor OMS”, a spus Alexandra Cucu pentru SpotMedia.ro.

Școlile vor trebui să evite aglomerația și să facă eșalonat intrarea elevilor.

Care au fost regulile din iunie de la examenele naționale

În iunie, atunci când s-au reluat cursurile de pregătire pentru elevi, dar și la examenele naționale, școlile au trebuit să respecte regulile recomandate de  INSP:

  • La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor  se măsoară temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) elevului.
  • Școlile trebuie să aibă  materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
  • Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
  • În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
  • Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • Există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.
  • Pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇