La mulţi ani, Ioane! Aproape 2 milioane de români se serbează azi. Tradiţii şi obiceiuri

La mulţi ani, Ioane! Aproape 2 milioane de români se serbează azi. Tradiţii şi obiceiuri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica vineri, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor citate de Agerpres, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi 652.086 de femei.

Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan – 456.834 de români poartă acest nume.

Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion – 347.224 de români, Ionel – 136.460, Ionică – 4.512, Ioniţă – 1.921, Ionuţ – 358.401, Ivan – 6.939, Jan – 4.597, Jean – 3.471 şi Nelu – 20.547.

În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana – 389.418, dar şi Ionela – 147.788.

Totodată, între prenumele feminine sărbătorite de Sfântul Ioan se regăsesc: Ionelia – 6.792, Ionica – 19.380, Ionuţa – 578, Jana – 4.908, Nela – 10.892, Oana – 72.196 sau Onuţa – 134.

ADVERTISING

Tradiţii şi obiceiuri

După slujba din dimineața zilei de Sfântul Ioan, este un obicei ca mai mulți tineri să ia aghiasmă și să iordănească oamenii care ies din biserică. La rândul lor, oamenii iordăniți trebuie să le dea bani tinerilor.

Din popor se spune că în această zi se botează gerul și că începe să se încalzească (la noi anul acesta pare să fie pe dos).

În dimineața zilei de Sfântul Ioan, oamenii obișnuiesc să se stropească cu aghiasmă și se spune în tradiție că în acest fel sunt protejați de boli. Se mai spune despre acest sfânt că este protectorul copiilor.

ADVERTISING

În această zi nimeni nu are voie să fie trist, mai exact ar fi o zi a bucuriei și, dacă nu ești fericit acum, nu vei fi tot anul. Dar trebuie ținut minte că în această zi nu se bea vin roșu.

De asemenea, nu se mătură casa, spunându-se că aceasta ar deranja liniștea morților.

În anumite zone, de pildă în Bucovina, există obiceiul care se numește Udatul Ionilor, iar în anumite zone se punea un brad împodobit la porțile celor pe care îi chema Ion, iar aceștia respectând tradiția urmau să dea o petrecere.

ADVERTISING

În alte zone din Transilvania tot cei cu numele de Ion trebuia sa meargă prin sat pentru a fi botezați.

Alți credincioși consideră că trebuie să se roage și mai mult în această zi pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇