Știrile care sluțesc – presa la comandă

octavian.serban

Președinte KNOMACONS

Octavian Șerban este cercetător, profesor și doctor în economie, specializat în managementul cunoașterii, dezvoltare regională și politica de productivitate și competitivitate, autor al publicației ”Knwoledge Economy Pyramid: transforming knowledge value in increasing productivity and competitiveness”.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marți, a fost aruncată pe piață o așa-zisă știre conform căreia premierul Ciucă l-a numit pe omul lui Ghiță și al Rovanei la șefia Autorității pentru Digitalizarea României (ADR). Persoana numită, Dragoș Cristian Vlad, va avea rangul de secretar de stat, iar instituția respectivă va gestiona un buget de 550 milioane de euro.

De asemenea, se scotea în evidență faptul că Dragoș Cristian Vlad a lucrat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și la Ministerul Mediului împreună cu Rovana Plumb, iar în mandatul PSD de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale acesta a fost numit în Consiliul de Administrație al Telekom.

O înșiruire de ipostaze fără nicio documentare, argumentare și rost. O modalitate de a răstălmăci o realitate care pusă în cheia denigrării conduce la o imagine falsă despre subiect, protagoniști și acțiunea în sine.

Realitatea tristă este că prima zi a mandatului noului șef al ADR îl prinde pe acesta acasă la părinți, undeva în Bistrița, la căpătâiul tatălui său care s-a și stins în aceeași zi. Din presa locală aflăm că distinsul părinte a fost primar PNL, un om integru, un specialist cu o carieră internațională și un om respectat pe plan local.

ADVERTISING

Îl cunosc pe Dragoș (Cristian Vlad) din 2015, pe atunci el avea poziția unui simplu funcționar în Ministerul Fondurilor Europene. L-am remarcat pentru profesionalism și dăruire, pentru zbaterea că nu poate face mai mult într-un sistem atât de încâlcit, dar cu dorința de a lupta chiar dacă uneori asta aduce multe frustrări.

Ulterior, eu având sarcina de a promova noul sistem integrat de management informatic, am făcut echipă cu Dragoș și am bătut țara pentru a le explica viitorilor beneficiari de fonduri nerambursabile cum trebuie să folosească un instrument informatic pentru a le ușura munca, a renunța la hârtii și birocrație.

Încet, încet, eforturile noastre au căpătat contur și am reușit să facem puțină lumină în noianul de probleme pe care le au beneficiarii de fonduri europene. O misiune tehnică, o atitudine profesionistă, o deschidere totală către cei care erau interesați de subiect, de la autorități locale până la patroni, instituții și alte entități.

Desigur, ca la orice minister, există un ministru, pe vremea aceea era Cristi Ghinea, în 2017 a venit Mihaela Toader, iar apoi Rovana, ulterior Marius Nica, iar Rovana, Roxana Mânzatu, Marcel Boloș, iar Ghinea, iar acum Vîlceanu.

Oameni buni, un minister are 1.500 de oameni, mulți troglodiți, piloși, amante, rude etc, că așa e modelul, nu neagă nimeni această realitate. Dar, la fel ca în orice instituție publică de acest nivel, există și profesioniști care sunt dedicați, care stau din pasiune și din provocarea de a realiza ceva pentru țara asta.

Personal, și eu am fost acolo cu toți acești miniștri, și am reușit să fac multe lucruri când au fost conduceri progresiste, iar când au fost conduceri ostile, am reușit să opresc multe aberații. La fel și Dragoș, și mulți alți colegi care au dus lupte surde pentru a promova un program operațional, un proiect strategic sau un instrument sistemic.

Asta ce înseamnă, că am fost oamenii tuturor celor care s-au perindat pe acolo doar așa că se trezește un trepăduș de la o publicație să pună în operă o comandă primită pe surse? Mă prind public cu orice clevetitor la adresa aparatului care deservește absorbția fondurilor europene în România , ca întreg, și vă dau scris că într-o oră îi demontez toate aberațiile, îi demonstrez profesional și cu argumente orice afirmație tendențioasă și îl fac să plece acasă cu coada între picioare, gudurându-se pe lângă pulpana patronului care l-a trimis să arunce bomba pe piață.

Apropos de peregrinările prin țară pe tema promovării noului sistem care facilita absorbția fondurilor europene, vă dau un exemplu concret de mise en place: eram invitat din partea Ministerului Fondurilor Europene la o conferință organizată chiar de Maria Grapini - în calitate de europarlamentar - la Timișoara, unde tot set up-ul era la picioarele distinsei doamne, iar eu eram adus acolo pe post de carne de tun.

După prezentare, au sărit pe mine toți slujbașii ”reginei”, iar în scurt timp am reușit să-i aliniez în spatele argumentelor de ordin tehnic, al deschiderii că stăm oricând la dispoziția beneficiarilor și al promisiunii că vom reveni ori de câte ori este nevoie pentru a oferi lămuriri suplimentare.

Numai că, ce să vezi, în pauză m-am trezit cu Antena 3 peste mine, o cameră mobilă, un reflector puternic și o domnișorică obraznică, care mânuia microfonul ca pe o macetă.

În câteva minute i-am demontat toate acuzațiile, am venit cu soluții și am arătat o deschidere totală spre dialog. Seara la știri, a părut reportajul de la conferință în cheia respectivului trust, mai puțin interviul pe care mi l-au luat mie. De ce oare?

La fel mi s-a întâmplat la Galați cu primarul Ionuț Pucheanu, la fel la Tulcea cu baronul local Horia Teodorescu și lista este mult mai amplă. Există oameni politici și comenzi de partid care pun presiune pe sistem, dar asta nu înseamnă că specialiștii care răspund nu pot lua o poziție profesionistă în fața acestui gen de amestec.

Sunt multe exemple de acest gen, vă pot povesti la nesfârșit confruntări directe cu Mihaela Toader, cu Marius Nica, Rovana Plumb, Puiu Georgescu de la Ministerul Cercetării sau mai nou Tanczos Barna care asigura, până nu de mult, interimatul la Cercetare. Toate aceste confruntări au fost pe aspecte profesionale și nu îndreptate împotriva persoanelor, iar oricât de mult le-aș fi stat în coastă, am convingerea că respectivii demnitari au apreciat atitudinea profesională.

Ceea ce e important de subliniat este faptul că în ministere sunt și profesioniști, oameni foarte bine pregătiți care luptă pentru idei, pentru obiective tehnice și pentru cauze profesionale.

Unul dintre acești oameni este și Dragoș, un profesionist pur sânge, care în virtutea calificărilor de excepție în domeniul IT și a expunerii lui în proiecte strategice, ar fi putut oricând să găsească o altă cale, atât în multinaționale din țară, dar mai ales din străinătate.

Chiar dacă se înhamă la o misiune aș zice eu imposibilă, am încredere că va avea un mandat de succes, iar sfatul meu pentru cei care l-au numit este să-l sprijine în continuare și să-l protejeze de interferențele politicului în administrație sau de calomniile care mai sunt aruncate pe piață la comandă.

Atenția acum e pe portofoliul de la Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării unde postul a rămas vacant prin demiterea ”răposatului” plagiator Florin Român, care la fel ca mulți alți emanați a făcut niște studii obscure, la o vârstă total depășită, în locuri tainice, cu diplome încropite și lucrări plagiate, dar cu activitate prodigioasă de partid.

Poate e interesat premierul Ciucă să afle realitatea din cercetare, alta decât cea șoptită la ureche de consilierul său cu sinecură de la partid!

Poate află astfel că proiecte de referință în care se bagă sute de milioane de euro, precum laserul de la Măgurele (ELI-NP), proiectul strategic de la Murighiol (DANUBIUS RI), Proiectul ANELIS de peste 50 milioane de euro, proiecte strategice cu mare rezonanță la nivel european, sunt în mare dificultate, iar oamenii politici puși să ajute mai mult au agravat situația, iar acum specialiști obscuri de prin ministere, cei profesioniști și neînregimentați politic, fac eforturi tăcute, dar supraomenești de a le salva și a le aduce în matca lor!

Poate află domnul Ciucă și care este însemnătatea cercetării și digitalizării, mai ales în perioada actuală și cât de importante sunt contribuțiile din aceste domenii la dezvoltarea unei țări cu statut de stat membru UE!

O sugestie: domnule Ciucă, treceți peste șoptitul dulce al nimuricilor din partid, peste clevetelile ciracilor din presa la comandă și arătați că sunteți dispus să dați o șansă cercetării și digitalizării românești. E atât de multă muncă în zona asta și problemele sunt atât de tehnice, încât iresponsabili de partid precum plagiatorul Roman ar putea arunca țara în haos!

Citește și alte texte publicate de Octavian Șerban pe Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇