Expert Forum, ActiveWatch și alte organizații civice protestează față de amendamentul care îi aduce bani de la stat partidului lui Piedone

Expert Forum, ActiveWatch și alte organizații civice protestează față de amendamentul care îi aduce bani de la stat partidului lui Piedone

Mai multe organizații care reprezintă societatea civilă protestează la adresa modificării mecanismului de finanțare a partidelor politice, care va permite subvenționarea formațiunii din care face parte Cristian Popescu Piedone (susţinută puternic de Antena3).

Această modificare legislativă se va produce prin intermediul unui amendament adoptat de grupurile PSD și PNL la Legea bugetului de stat pentru anul 2022, care a trecut joi de plenul Parlamentului.

Modificarea a fost semnalată de senatorul USR Claudiu Năsui, care a blamat amendamentul și a explicat că scopul acestuia este să sprijine cu bani public PPUSL, partid din care face parte primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

ADVERTISING

Acest partid are nevoie de bani în contextul în care, la începutul lunii ianuarie, sunt așteptate verdictele în Dosarul Colectiv. Piedone are deja o condamnare în primă instanță. Dacă aceasta nu va fi anulată, atunci primarul riscă să nu își ducă mandatul la capăt.

Iar asta ar însemna alegeri pentru care PPUSL ar avea nevoie de un nou candidat și de bani.

În context, mai multe organizații civice – adică Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Inovare Publică, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, membrii coaliției Cod Electoral Acum, Expert Forum, Active Watch și CeRe – semnează o scrisoare de protest, prin care atrag atenția că alocările sunt arbitrare.

ADVERTISING

„Organizațiile semnatare și reprezentanți ai societății civile protestează împotriva aprobării în comisiile de specialitate a unui amendament la Legea bugetului pe 2022 care permite modificarea criteriilor după care se alocă subvențiile pentru partidele politice.

Considerăm că această modificare nu este justificată și generează impredictibilitate și criterii arbitrare cu privire la legislația privind finanțarea partidelor politice. Modificarea vine în contextul în care, din nou, prin legea bugetului se alocă sume exorbitante din bani publici pentru partidele politice.

Solicităm renunțarea la aceste propuneri și aplicarea cu strictețe a principiului finanțării partidelor în funcție de voturile primite de la cetățeni. 

ADVERTISING

Reamintim că potrivit raportului emis de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci pe 22 decembrie s-a avizat pozitiv un amendament care permite ca în 2022, prin derogare de la prevederile Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, trei sferturi din banii alocați pentru subvenții să fie împărțite partidelor politice care aveau cel puțin un deputat sau senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021.

Conform formei actuale a legii, doar partidele care au participat la ultimele alegeri parlamentare și au trecut pragul electoral sau au obținut 50 de mandate de consilier județean sau general la alegerile locale au dreptul să primească subvenții potrivit numărului de voturi obținute.

Remarcăm faptul că acest amendament servește exclusiv Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), cei patru inițiatori ai amendamentului fiind membri afiliați grupului PSD din Camera Deputaților.

Reamintim că PPUSL a obținut aproximativ 1% din voturi la alegerile parlamentare din 2020”, se arată în scrisoarea organizațiilor civice, pe care o puteți citi integral pe site-ul Expert Forum.

Organizațiile semnatare susțin că - dacă parlamentații doresc să modifice legea finanțării partidelor politice - alte sunt prioritățile.

„Dacă Parlamentul dorește să modifice legislația privind finanțarea partidelor și subvențiile în special, ar putea începe cu alte priorități, care să conducă la echilibrarea modului de alocare a fondurilor și creșterea transparenței cheltuirii acestora.

Suntem de părere că partidele politice trebuie să primească fonduri, însă în anumite limite, în mod transparent și echitabil, servind la dezvoltarea acestora în beneficiul public. Reiterăm câteva dintre  propunerile deja formulate, inclusiv prin documentul de poziție al Coaliției Cod Electoral ACUM!:

  • Plafonarea subvențiilor de stat. Organizațiile neguvernamentale au făcut numeroase solicitări în acest sens în ultimii ani. EFOR a cerut pe 10 decembrie scăderea alocărilor de la 234 de milioane de lei, fără a primi niciun răspuns 
  • Scăderea pragului pentru obținerea de subvenții la nivel local
  • Considerarea alocării de subvenții și unor partide care nu au trecut pragul electoral, însă au obținut un număr reprezentativ de voturi
  • Creșterea ponderii (momentan 25%) din subvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale, pentru a crește capacitatea partidelor politice fără resurse și pentru a diversifica piața electorală
  • Returnarea banilor nefolositi la finalul anului, conform recomandărilor Curții de Conturi”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇