Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, Tod Wolters, propune ca Alianţa Nord-Atlantică să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria din cauza înmulţirii numărului de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, a relatat sâmbătă revista germană Der Spiegel, preluată de Reuters.
Publicaţia a precizat că sugestia lui Tod Wolters ar presupune extinderea misiunii ‘Prezenţa avansată sporită’ a Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul căreia sunt desfăşurate forţe militare în statele baltice şi în estul Poloniei.
Reuters menţionează că Der Spiegel nu îl citează direct pe general, dar susţine că are „informaţii” conform căror Tod Wolters „a cerut o întărire a trupelor la graniţa de Est” a NATO în cadrul unei videoconferinţe cu liderii militari ai „statelor partenere”.
Conform relatării Der Spiegel, planul ar presupune de fapt extinderea prezenţei NATO în România şi Bulgaria prin intermediul misiunii ‘Prezenţa avansată sporită’.
NATO a refuzat să comenteze relatarea din revista germană. Reuters aminteşte că atât România, cât şi Bulgaria au cerut o extindere a prezenţei Alianţei pe teritoriul lor.
Rusia a prezentat vineri două propuneri de tratate privind o limitare a influenţei militare a Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa şi vrea să negocieze cu Statele Unite aceste măsuri, pe care le prezintă drept esenţiale în vederea împiedicării unei escaladări a tensiunilor, relatează AFP.
Aceste documente sunt publicate pe fondul unei intensificări a tensiunilor ruso-occidentale în centrul cărora se află Ucraina. Americanii şi europenii îi acuză pe ruşi de pregătirea unei ofensive militare în Ucraina.
Cele două texte - denumite ”Tratat între Statele Unite şi Federaţia rusă privind garanţii de securitate” şi ”Acord privind măsuri de asigurare a securităţii Federaţiei ruse şi unor state membre (NATO)” - prevăd o interzicere a oricărei noi extinderi a NATO şi a instalării unor baze americane în ţări din fostul spaţiu sovietic.
Administraţia Biden a reacționat la cererile Rusiei, apreciind unele dintre acestea drept ”inacceptabile”. SUA au mai spus că se vor consulta cu partenerii europeni şi vor formula propriile propuneri.
Rusia a respins acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce ea consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Alianţa "va evalua constant nevoia de noi ajustări ale poziţiei şi prezenţei noastre, inclusiv în sud-estul regiunii, deoarece trebuie să ne asigurăm că ne putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări".