Radu a convins 100 de oameni să doneze sânge în decembrie, dar vrea și mai mult: Veniți în gașcă! E mai ușor

Radu a convins 100 de oameni să doneze sânge în decembrie, dar vrea și mai mult: Veniți în gașcă! E mai ușor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Radu Restivan, manager și alergător pasionat, a mobilizat și anul acesta comunitatea sa de sportivi să doneze sânge. A reușit, în aproape două săptămâni, să convingă 100 de oameni să doneze sânge, în cadrul campaniei #MyBloodIsGold desfășurată între 6 și 20 decembrie și lansată de asociația sportivă 321sport.

Și, după cum se spune: ”O donare salvează trei vieți”, inițiativa lui Radu este de mare ajutor pentru până la 300 de pacienți, care aveau nevoie de sânge în acest moment, iar acum îl pot primi.

El și-ar fi dorit să fie și mai mulți, dar se aștepta să nu fie simplu, pentru că în România cel mult 2% din adulții eligibili donează sânge constant. Iar acum mai avem și pandemie. ”E mult mai ușor să-i zici cuiva donează 100 de lei pentru o cauză”, explică Radu Restivan, într-un interviu acordat SpotMedia.ro

Dar nu este prima dată când strânge oameni în jurul lui să doneze sânge și nici ultima. Comunitatea 321sport se mobilizează an de an, încă de la Colectiv, iar Radu donează de mai bine de 12 ani.

ADVERTISING

Întrebat ce sfat are pentru cei care ezită încă să doneze, el îi sfătuiește să nu aștepte momentul în care se vor confrunta chiar ei cu lipsa sângelui pentru transfuzii, pentru că e cumplit.

Cum a mers până acum campania #MyBloodIsGold?

Până acum sunt aproape 100 de donatori. Ne-am așteptat să meargă greu, pentru că în România maximum 2% donează sânge constant, adică foarte puțini oameni. Și e greu să-i mobilizezi.

E mult mai ușor să-i zici cuiva ”donează 100 de lei pentru o cauză”. Mulți ar face chestia asta, pentru că e un efort clar mai mic.

Donarea de sânge nu e un proces ușor. Nu e nici un proces greu, dar necesită timp și energie. Iar oamenii, atâta timp cât nu se confruntă cu problema asta de ordin personal pentru ei sau pentru cineva, nici nu conștientizează atât de mult lipsa de sânge din spitale.

Motiv pentru care sunt greu de mobilizat, dar tocmai de asta facem această campanie, ca să audă cât mai multă lume de treaba asta, să doneze cât mai multă lume acum și cei care donează prima oară să devină donatori constanți. Că și ăsta e un lucru foarte important, să-i fidelizezi pe cei care donează sânge.

ADVERTISING

Cum s-a născut ideea de a face această campanie?

Noi am început în 2015, după Colectiv, când erau mesaje disperate de la medici că e nevoie de sânge.

Atunci am făcut prima campanie de donare și văzând atunci în ce fel ne mulțumesc medicii și ce ne povestesc despre problema lipsei de sânge, am început să facem 2-3 donări anuale ale comunității noastre de alergare și absolut de fiecare dată când ajungeam acolo ne inspirau oamenii ăia să donăm din nou, ne spuneau cât de mare este nevoia și la fiecare campanie de donare pe care o făceam mergeam 5-10-15 oameni, primeam sute de mesaje că este nevoie urgentă pentru pacientul X, Y și Z.

Și ne simțeam deseori neputincioși în fața cererii, care e imensă. În momentul în care anunți că se face o donare de sânge, îți scriu oamenii care au nevoie de sânge și ai vrea să-i ajuți pe toți.

Și tocmai din acest motiv acum am încercat să ducem mai departe către alte comunități de running sau de sport din țară, astfel încât să crească numărul de donatori și să reușim să-i ajutăm pe toți care au nevoie.

ADVERTISING

Pe tine ce te-a determinat să donezi prima dată?

Să fie 12-13 ani… Donez de dinainte să existe sistemul informatic la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucuresti. În sistemul informatic, am 18-19 donări, dar cu siguranță sunt 25-30, nu aș ști să spun, că am pierdut și carnetul.

Cred că un caz disperat (care m-a determinat - n.red)… tatăl unei colege la momentul respectiv avea cancer și avea nevoie urgentă de transfuzie. Ne-a rugat pe toți și, de atunci, știind că este nevoia asta atât de mare, m-am mobilizat de două ori pe an să donez.

Spuneai că donezi de 12-13 ani. Tu câți ani ai acum?

34 de ani.

E important acest aspect, pentru că tinerii sunt mai greu de mobilizat la donare. Ce mesaj ai avea pentru ei?

Deși procesul de donare sânge durează o jumătate de zi: te duci la centru, se iau analizele, durează ceva… trebuie să te trezești de dimineață, să fii acolo la timp… Să meargă în gașcă.

În momentul în care merg singuri, poate să fie mai goală experiența. Dar dacă reușești să mergi cu un prieten sau cu o gașcă de prieteni, te ajută foarte mult în tot procesul ăsta de donare, mai ales pentru cei cărora le este frică de donare.

Multora le este frică de ace. Și pe bună dreptate, frica de ace e reală. Atâta timp cât mergi cu cineva alături, întotdeauna îți va fi mai ușor să faci chestia asta. Plus că, atunci când stabilești cu niște prieteni, cu o gașcă, să te duci la donare… și asta te responsabilizează cumva să te ții de chestia asta.

Poate să fie un mini-teambuilding, la finalul căruia nu te întorci cu ficatul praf că ai băut, ci te întorci fericit că ai salvat niște vieți ale unor oameni care chiar au nevoie.

Ce mesaj ai avea pentru cei care citesc acum?

Să nu aștepte momentul în care se vor confrunta cu această problemă, pentru că e cumplit. Și să încerce cumva în avans să îi ajute pe cei care au nevoie. Efectiv, să-și ajute un prieten sau o rudă care va avea nevoie peste un an.

Fiecare donare de sânge fără doar și poate salvează vieți. Sângele nu se poate substitui cu nimic altceva din lumea asta, doar prin donare.

Să facă chestia asta și să facă în mod constant, pentru că e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face în viață.

O donare de sânge salvează trei vieți

Alătură-te campaniei de donare de sânge MyBloodIsGold, organizată de comunitatea sportivă 321sport, în perioada 6-20 decembrie.

„De pe 6 până pe 20 decembrie ne vom uni forțele cu alte comunități de alergare din România, cu competiții de profil și cu lideri de opinie și vom transforma sângele în aur pentru că mulți oameni au mare nevoie de ajutorul nostru. O donare de sânge salvează trei vieți. Împreună reușim să fim mai buni și mai puternici și să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de noi”, spune Radu Restivan, fondatorul 321sport.

Primele 300 de persoane care vor face dovada donării vor primi Kitul Donatorului. Pentru a-l primi, trebuie să faci o poză stickerului aplicat pe carnetul de donator și să o urci în acest formular: https://bit.ly/KitulDonatorului.

Cum și unde poți să donezi sânge

Mergi chiar astăzi și donează sânge. Cineva așteaptă ca viața lui să fie salvată de tine!

Oricine poate dona sânge, dacă este major, are peste 50 de kg, este sănătos și se încadrează în condițiile impuse de centrele de donare.

În ce privește condițiile pentru cei vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală recent, dat fiind că trecem printr-o perioadă în care regulile se schimbă frecvent sau diferă de la județ la județ, cel mai bine ar fi să suni înainte la cel mai apropiat centru de donare. 

În România există cel puțin un centru în fiecare județ: https://www.donare-sange.ro/centre.