DNA avertizează: Contextul pandemic alimentează corupţia. Există un risc major ca banii să nu ajungă unde trebuie

DNA avertizează: Contextul pandemic alimentează corupţia. Există un risc major ca banii să nu ajungă unde trebuie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Contextul pandemic alimentează corupţia şi există un risc major ca banii să nu ajungă unde trebuie, respectiv pentru dotarea spitalelor, echipamente de protecţie, aparatura specializată, produse şi medicamente, transmite DNA cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.

„Ca orice situaţie de criză, şi contextul pandemic alimentează corupţia. Sunt mobilizate fonduri publice consistente pentru dotarea spitalelor, echipamente de protecţie, aparatura specializată, produse şi medicamente pentru combaterea pandemiei.

ADVERTISING

Fără o acţiune decisă, concertată a instituţiilor, fără transparenţă în atribuirea contractelor, fără norme clare de urmărire a destinaţiei şi utilizării banilor, există un risc major ca scopul să fie ratat, iar banii să nu ajungă unde trebuie. Este un motiv în plus pentru ca anticorupţia să redevină o prioritate.

În acest sens, demersurile pentru eliminarea amendamentelor la legile justiţiei care au afectat independenţa şi eficienţa sistemului judiciar şi crearea unei impunităţi de facto a unei categorii importante de persoane în faţa unor posibile suspiciuni de corupţie devin o datorie asumată în faţa cetăţenilor de către Guvern şi Parlamentul României", spune DNA.

ADVERTISING

Instituția precizează că are un rol major în apărarea intereselor generale ale societăţii prin descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi asimilate corupţiei la nivel înalt şi mediu.

Corupția macină multe zone

Potrivit instituției, 'mită', 'şpagă', 'şperţ', 'parandărăt', 'comision' reprezintă un argou caracteristic unui comportament fraudulos care înseamnă de fapt abuz de putere, îmbogăţire ilicită şi promovarea intereselor de grup în dauna interesului public.

"Slăbiciunea unui sistem economic şi politic afectat de corupţie şi de lipsă de integritate se va reflecta întotdeauna în precaritatea vieţii cetăţeanului obişnuit.

ADVERTISING

Corupţia macină în continuare multe zone ale societăţii noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societăţii, încurajează clientelismul şi promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societăţii. Într-un cuvânt, corupţia riscă să ameninţe întregul parcurs democratic al unei societăţi.

De aceea, combaterea corupţiei trebuie să rămână un obiectiv major nu doar al justiţiei penale, ci al întregii societăţii prin reprezentanţii ei. Combaterea corupţiei impune un consens social puternic, voinţă politică, resurse umane şi logistică", se menţionează în comunicat.

În opinia DNA, este inadmisibil ca lupta împotriva corupţiei să se lovească de obstacole legislative, administrative sau de lipsa resurselor necesare.

În acelaşi timp, apreciază DNA, implicarea cetăţenilor şi a societăţii civile în efortul de combatere a corupţie rămâne esenţial.

Astfel, în ultimii doi ani, sesizările înregistrate de la persoanele fizice sau juridice, firme, societăţi comerciale şi companii care se lovesc de corupţia au reluat trendul de creştere. Acest lucru arată o recâştigare a încrederii instituţiei din partea oamenilor responsabili şi angajaţi care refuză să mai tolereze practicile coruptive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇