În ”Marea Testare” a elevilor sunt implicați milioane de părinți și sute de mii de cadre didactice. Toți sunt afectați de acest proces care nu a fost bine gândit și pus la punct, fără finalitate clară, lucru care nu onorează statul român, iar decidenții, sau măcar premierul Nicolae Ciucă, trebuie să clarifice lucrurile, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.
Acesta a strâns într-un grup de Facebook informații și opinii ale părinților și profesorilor despre problemele cauzate de așa numita operațiune ”Marea Testare” a copiilor, care, între timp, a generat și o operațiune secundară – ”Marea Asamblare” – a testelor de către cadrele didactice.
Zeci de nemulțumiri si întrebări s-au adunat într-un timp record. Iată doar câteva dintre ele:
- Cine garantează că testul se face corect sau chiar se face?
- Cum se raportează rezultatele testării (foto, sms, whatsapp, mail etc?)
- Cine adună rezultatele pozitive și unde le transmite?
- Ce se întâmplă cu deșeurile adunate de două ori pe săptămână?
- Dacă un test iese pozitiv acasă și totuși părintele ascunde informația și trimite copilul bolnav la școală, există repercusiuni?
- Ministrul a declarat în repetate rânduri că testarea NU este obligatorie. Și atunci pentru ce tot acest deranj?
Alte probleme semnalate de părinți:
- Copiii mici scuipă greu cantitatea necesară de salivă
- Au lipsit componente ale kit-ului
- Paharele sunt de hârtie, materialele de proastă calitate
”Am 2 copii la aceeași școală, la unul trimitem mesaj pe wp doar daca a ieșit pozitiv, la celălalt copil trimitem poza cu rezultatul testului negativ, iar dacă e cineva pozitiv, trimite în privat dirigintelui. Unii au uitat sa ia testele de la școală, unii trimit, alții nu, rezultatul..
Cert e că nu contează dacă ai trimis sau nu, copilul merge la școală! Bani aruncați pe teste, părerea mea, haos, nu există nicio certitudine că se fac sau nu, nu există nicio certitudine că sunt bune sau nu aceste teste!”, a scris un părinte.
”Fiul meu a primit test de la New Gene Bioengineering, o firmă, care pe site-ul EMA are autorizare doar pentru mostră prelevată din exudat nazal, nazofaringian sau orofaringian, deci NU din salivă, ceea ce înseamnă că acest tip de test este NEAUTORIZAT UE!!!!”, a scris un alt părinte.
Cât despre asamblarea testelor vândute vrac, iată ce a povestit un cadru didactic:
”Nu ne-a explicat domnul ministru cine și cum și mai ales când să se facă marea asamblare. Au venit profesorii care aveau ferestre generate de clase în practică. Eu aveam de făcut fișe de lucru, de pus note etc. Am lăsat treaba și m-am dus. Atmosfera de ...șezătoare . O dată merge, dar săptămânal? Doamna asistentă a stat toate orele acolo, asamblând. Alții am alternat. Inclusiv doamnele director.
Neapărat să îl cheme cineva pe domnul ministru la 2, 3 ore de asamblare, câteva săptămâni la rând. Coli și pungi. Nu am auzit la TV (nu am timp să mă uit), cine le cumpără? Dar tușul de la imprimantă? Are domnul ministru idee cât de sărace sunt școlile? Că abia xeroxam cateva foi, evident cu hârtie luată de profesor? Și acum s-au fotocopiat cred că peste 600 de prospecte. Avem o singură imprimantă mare. (…) Marea Asamblare va produce multă furie și nemulțumire (e ceva de munca) , iar Marea Testare nu se va face”.
Luni, ministrul Educației a subliniat încă o dată: ”Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie, mizăm pe responsabilitatea părinților și profesorilor”.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că doar în 216 cazuri testarea se face în școli, în circa 460 de școli se face în sistem mixt (acasă sau la școală), iar pentru restul (din totalul de 17.915 unități de învățământ), doar acasă la elevi.
Ministrul a mai anunțat că ”s-au livrat 2,4 milioane de teste”, ”așa cum au fost livrate în toată Europa”, și că ”sunt în curs de semnare alte contracte subsecvente”. Tot luni, s-a anunțat în regim de breaking news depistarea a 86 de elevi pozitivi, primul caz fiind înregistrat la liceul I.L.Caragiale din București.
Sub un mare semn de întrebare a stat, de la bun început, achiziția testelor de salivă, vândute pe bucăți și la grămadă, nu individual, cum se anunțase inițial.
”Am înțeles: noi pregătim punguțele (mie mi-au trebuit 30 de minute pentru 29 de elevi) și Botezatu încasează banii. Alte 40 de minute (pierdute) pentru a le explica procedura de aplicare a testului. Noi însă nu merităm astfel de teste, pentru a ne asigura că nu infectăm elevii sănătoși ("testați")?! Profesorii nu ar trebui și ei să se poată testa cu ajutorul ministerului, în beneficiul educației?”, a întrebat un profesor pe grup.
Pentru că replica lui Ștefan Pălărie a fost ”O să ies public cu informații despre costurile de achiziție finale ale testelor, sunt o bătaie de joc”, l-am contactat pe senatorul USR pentru a afla mai multe detalii despre aceste costuri de achiziție și despre problemele care i-au fost semnalate, începând chiar cu vânzarea testelor pe … OLX.
Iată cele mai importante declarații, completate apoi cu argumente și detalii suplimentare prezentate în format audio:
Marile semne de întrebare
- M-am hotărât să fac publice informațiile care mi-au parvenit și care sunt din documente publice. Eu am și făcut solicitarea către ONAC și miercuri voi citi în plen o interpelare, în care îi voi ruga pe colegi să pună la dispoziție aceste documente.
- Documentele care mi-au fost puse la dispoziție îmi arată că cel puțin din primul lot, peste 4 milioane de teste au fost cumpărate la prețuri de 14 lei și 15 lei bucata. În farmacie, astăzi, teste de salivă ambalate individual se vând la prețul de 10 lei (deci 2/3 din 15 lei).
- Nu e doar problema prețului, știm cu toții foarte bine că s-a făcut o modificare pe parcurs. De la prima formă a solicitării (de a fi ambalate individual), pe parcurs s-a renunțat la această solicitare și am ajuns la aceste vracuri de kit-uri, ambalate câte 25/50 de bucăți.
- Ideea este (și ar trebui să verifice autoritățile competente) că există posibilitatea ca în România să se fi achiziționat pungi de câte 50 de teste (la grămadă), dar plătite cu 15 lei individual (asta ar însemna 750 de lei pachetul). Dacă se dovedește adevărată, informația e destul de gravă.
- Marea Testare a început cu stângul. (...) Există o suită întreagă de complicații.
- La intersecția lipsă de obligativitate + distribuție către locuințe, apare o a treia diformitate: Descoperim teste de salivă rapide distribuite gratuit copiilor care sunt vândute pe OLX cu diferite sume. M-am uitat de curiozitate – prețurile cerute sunt mai mari și decât prețurile de achiziție, dar și decât prețurile care se practică în farmacii. Nu îmi dau seama dacă e un fel de act de frondă al părinților, care au spus ”Uitați ce fac eu cu testele primite de la voi și n-am încredere în tine, statule, privind utilitatea lor!” sau e o chestiune de pragmatism financiar, prin care anumiți părinți sau copii (pentru că în una dintre poze mi se pare că apare un adolescent) doresc să le valorifice.
- Achiziția o face ONAC, organizație care a fost creată cu scopul de a optimiza achizițiile naționale. Ei s-au ocupat de-a lungul timpului de o serie de achiziții, inclusiv de echipamente medicale, pe perioada pandemiei, și de achiziția unor seringi și ace pentru administrarea vaccinurilor, și de alte achiziții legate de teste nazofaringiene.
- Discuțiile purtate au fost pentru a se realiza o strategie de combatere a pandemiei la nivelul școlilor și decizia comună, (din câte înțeleg eu) a Ministerului Educației și Ministerului Sănătății împreună, a fost aceasta: de a ține cât mai mult școlile deschise.
- Ministerul Sănătății și cel al Educației au hotărât aplicarea testelor de salivă, pentru a exista un control mai mare, un fel de sistem de prevenție timpurie.
Ascultă explicațiile suplimentare:
- ONAC trebuia să realizeze achiziția, după care IGSU să facă recepția acestor stocuri de teste pe care ONAC le-a pregătit.
- Dacă eu i-am reproșat ceva dl ministru Câmpeanu, a fost lipsa de a lua o poziție și de a refuza acest tip de teste pentru astfel de utilizare.
- Mi-au explicat specialiști că testele acestea de salivă pot să aibă 2 tipuri de utilizare: Autotestarea (care include și niște standarde de design al produsului și niște standarde de ambalare) și testarea profesionistă, de către un laborant, care implică un pic de competență sporită în activități medicale, măcar un asistent medical, dacă nu chiar un medic.
- Când s-a mutat testarea la domiciliu, procedura s-a schimbat în ansamblul ei. Utilizarea de teste folosite pentru testarea profesionistă la autotestare e o chestiune care n-ar fi trebuit să aibă loc. Nu mai vorbesc despre revolta întemeiată a profesorilor, care au ajuns să facă lucru manual.
- Dacă vă uitați în farmacii sau la oricare retailer online, o să găsiți cu ușurință aceste teste ambalate individual.
Dar eu nu pot să mă pronunț, dacă m-aș duce în farmacii astăzi și aș fi nevoit să cumpăr nu 70 de milioane, ci 3 milioane de teste (adică o tranșă dintr-un lot) , nu pot să spun dacă ar avea în stoc.
- Există și trebuie să se pronunțe niște autorități abilitate, dacă obiectivul ONAC, acela de a eficientiza costurile pentru o achiziție centralizată, a fost atins sau dimpotrivă, am reușit să obținem exact opusul lui – teste mai scumpe, mai proaste și utilizate într-o formulă nepotrivită.
- Rămâne un semn de întrebare. În această Mare Testare sunt implicați milioane de părinți (....) sute de mii de profesori, afectați de acest proces. Dacă lumea resimte, chiar și neîntemeiat, că există o suspiciune, o neînțelegere, un semn mare de întrebare, ăsta e un lucru care nu onorează statul român și pe care statul trebuie să îl rezolve cât mai repede.
- Măcar premierul Nicolae Ciucă, pe care mi-l imaginez un om de cuvânt (și un om cu carieră militară care înțelege importanța credibilității unui astfel de demers), trebuie să dea toate clarificările necesare opiniei publice.
- Odată ce au finanțat etapa de achiziție și de distribuție, și au reușit cumva să împace pe toată lumea (profesorii să fie acești ambalatori individuali, săptămână de săptămână), probabil că ministerul consideră că lucrurile au fost finalizate.
- Or, dincolo de acele video-uri, de instructaj, lucrurile sunt departe de a fi finalizate. Ar funcționa până la capăt dacă noi am ști într-o platformă centralizată care sunt cifrele, care sunt rezultatele, dacă ar exista un follow-up, continuarea testului de salivă pozitiv cu un test PCR. Aceste lucruri nu par să fie pregătite deloc.
Cum se procedează în Marea Britanie
- În Marea Britanie, pentru o bună bucată de timp, teste nazofaringiene (deci nu de salivă!) au fost date gratuit populației, printr-o hotărâre de guvern. Orice cetățean se putea duce la o farmacie să ridice două teste pentru săptămâna viitoare. Acele coduri QR apăreau într-o platformă la nivel național.
- Dacă eu nu le foloseam (că doream să le vând pe OLX....), farmacista se uita în calculator, sesiza că nu le-am raportat.
- Toată lumea continuă să folosească teste gratuit din banii statului atâta vreme cât își duce la bun sfârșit responsabilitatea de cetățean și anume să raporteze rezultatele autotestărilor realizate.
Ascultă mai multe detalii despre cum se derulează testarea gratuită în UK:
- Am întrebat colegii din UK: Înțeleg că nu poți să înșeli sistemul și că testul luat trebuie să se închidă în platformă cu o raportare, pozitivă sau negativă. Dar dacă sunt oameni care nu vor nici măcar să riște să apară un test pozitiv și pun acolo apă, cum pot să îi opresc?
Au râs și au zis că dacă vrei neapărat să faci așa ceva, poți s-o faci, dar nu înțeleg de ce ar face cineva vreodată așa ceva. E și spre binele tău să știi dacă ești pozitiv sau negativ. Dacă tot le ai, de ce ai minți? - Sigur, e un pic mai costisitor, dar este o bună practică despre cum să ai toată trasabilitatea. Și dintr-o platformă publică poți să monitorizezi (inclusiv pentru politici publice, pentru luarea deciziilor) ce se întâmplă pe zona de testare rapidă în toată Marea Britanie, săptămână de săptămână, zi cu zi.
Nepricepere sau rea-credință, la București?
- Eu cred că, din păcate, politicienii din partidele vechi preferă să-și prezerve un scor electoral și să nu ia decizii nepopulare, chiar cu prețul unor vieți, decât să facă ceea ce ar trebui să facă, adică să guverneze – să ia decizii care, poate, nu sunt populare, care sunt usturătoare, dar sunt necesare pentru ca societatea să poată stopa extinderea pandemiei în țară.
- Mă aștept să vedem o bălmăjeală de decizii. Dacă tu, de fapt, stai cu un ochi pe sondajele electorale în timp ce iei decizii care sunt de luat într-o situație de criză (în cazul acesta pandemică), eu zic că avem toate ingredientele pentru o nenorocire și mai mare.
- Eu văd o lipsă de asumare a unor decizii care chiar dacă sunt mai dure, mai grele, sunt absolut necesare. În schimb, le vedem la alte state.
- Și mai e un lucru de discutat: Vedem ce face Austria, din Germania, din UK. Dar vedem că și în țările respective există niște populiști dezmățați, cărora le e cel mai bine să se bată cu Guvernul și să pară că sunt de partea cetățenilor, militând pentru o libertate în care oamenii mor zi de zi.