Omicron - de 3,5 ori mai contagioasă ca Delta, dar se agaţă mai greu de om şi produce forme mai uşoare de boală

Specialiștii susțin că noua variantă poate reinfecta persoanele care au avut Covid-19 și pe cele vaccinate, dar formele de boală sunt mult mai ușoare. Există pericolul unui nou val pandemic, iar multe state europene au impus restricții severe.
Omicron - de 3,5 ori mai contagioasă ca Delta, dar se agaţă mai greu de om şi produce forme mai uşoare de boală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Până la sfârșitul anului, noua variantă va deveni dominantă în multe țări.
  • Sunt indicii că Omicron produce forme ușoare și medii de boală.
  • Infecțiozitatea e de 3,5 ori mai mare decât în cazul variantei Delta.
  • Vaccinul funcționează, susțin experții OMS. Acesta protejează împotriva formelor grave de boală și a deceselor.
  • În Africa de Sud, țara de origine a Omicron, numărul de cazuri a crescut exploziv în ultimele două săptămâni, dar decesele au rămas la un nivel scăzut. 

Noua variantă a virusului produce îngrijorare în întreaga lume, iar “luna cadourilor” e compromisă. Foarte multe țări, inclusiv România, introduc restricții de călătorie, iar în fundal se dă o luptă între Omicron și Delta, confruntare de al cărei rezultat depinde evoluția pandemiei.

Mii de cercetători din întreaga lume analizează impactul noii variante asupra numărului de infectări, dar și asupra protecției generate de vaccinuri sau trecerea prin boală.

ADVERTISING

Din datele strânse de până acum, Omicron e de 3,5 ori mai capabilă să infecteze o persoană decât Delta, din cauza mutațiilor care o fac rezistentă în fața vaccinurilor și o ajută să treacă de protecția realizată de anticorpi.

Vestea bună e că acest număr mare de mutații ale proteinei Spike (cârligul prin care virusul se agață de mucoasa nazală și pătrunde în corp) face ca varianta să aibă o aderență mai redusă, adică să se prindă mai greu de țesuturi.

Astfel, cantitatea de virus care intră în organism e mai mică, generând o formă medie de îmbolnăvire.

“Unele dintre mutațiile Omicron cu efecte cunoscute conferă transmisibilitate crescută și afectează afinitatea de legare”, se arată într-un studiu publicat de revista științifică “Lancet”. 

Un virus mai transmisibil e unul mai periculos

La două săptămâni de la descoperirea primului caz de infectare cu noua variantă, există indicii că Omicron se răspândește rapid, dar provoacă forme ușoare și medii de boală.

Totuși, mai mulți cercetători atrag atenția că un număr mai mare de îmbolnăviri înseamnă și un număr mai mare de spitalizări.

Persoanele în vârstă, cele cu sisteme imunitare deficitare, bolnavii cronici sunt categorii care pot dezvolta forme grave, iar presiunea pe sistemele de sănătate va fi la fel de mare sau chiar mai mare.

CazuriCovidAfricaSud
Numărul de cazuri zilnice a explodat în Africa de Sud în doar două săptămâni - Sursa: Worldometers.info

„Nu este neobișnuit ca un agent patogen mai transmisibil, dar mai puțin cauzator de forme grave de boală să creeze o problemă mai mare decât un virus mai letal. Dacă infectează un număr foarte mare de oameni, chiar dacă un procent mai redus dintre ei vor fi spitalizați, se ajunge la un număr foarte ridicat de internări”, a declarat dr. Simon Clarke, microbiolog la Universitatea Reading, Marea Britanie, citat de cotidianul Daily Mail. 

Până în acest moment nu există studii în ce privește eficacitatea vaccinurilor aprobate în fața Omicron. 

De asemenea, din cauza unui număr mare de mutații observate de cercetători, mulți dintre ei au căzut de acord că noua variantă face vaccinurile mult mai puțin eficiente în fața infectării, dar continuă să protejeze împotriva formelor grave de boală.

DeceseCovidAfricaSud
Deși în Africa de Sud sunt peste 16.000 de infectări zilnice, decesele sunt de ordinul zecilor - Sursa: Worldometers.info

Aceste observații au fost făcute printr-o metodă comparativă a elementelor comune din noua variantă cu unele de la variantele precedente. 

Imunitatea nu dispare complet în fața noii variante

Despre unele mutații nu există informații, acestea urmând să fie valabile în următoarele săptămâni după încheierea studiilor.

“…imunitatea nu este un comutator dublu pe care vreo variantă să-l poate dezactiva în totalitate. Chiar dacă un virus viclean erodează unele dintre zidurile ridicate de vaccin, este aproape imposibil ca aceasta să le șteargă complet”, explică Rishi Goel, un imunolog de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, pentru publicația “The Atlantic”.

Cercetătorul susține că nu există posibilitatea de a ne mai întoarce vreodată la situația în care nu va exista imunitate împotriva SARS-COV-2.

De aceea, chiar dacă nu există date confirmate științific cu privire la impactul Omicron asupra vaccinurilor, majoritatea experților susțin că vaccinarea rămâne eficientă și împotriva noii variante.

“Vaccinurile rămân esențiale pentru reducerea bolilor severe și a decesului, inclusiv împotriva variantei dominante, Delta. Vaccinurile actuale rămân eficiente împotriva formelor severe și decesului”, se arată într-un comunicat oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

În Marea Britanie, noua variantă va fi dominantă până la sfârșitul anului

Omicron va produce un nou val de pandemie și în România. Cu o rată de vaccinare redusă, doar 40% din populație a făcut cel puțin o doză de vaccin, acesta e inevitabil.

OmicronUK
Experții consideră că Omicron se răspândește intens în Marea Britanie, iar până la sfârșitul anului va înlătura varianta Delta - Foto: Spotmedia.ro

Noua variantă se răspândește rapid în Europa și America, iar cei mai mulți specialiști consideră că aceasta va deveni dominantă până la sfârșitul anului.

“Cum se răspândește în Marea Britanie este încă incert, dar din primele semne cred că va începe să concureze Delta și să devină varianta dominantă în următoarele săptămâni, cel puțin o lună”, a declarat profesorul Paul Hunter, Universitatea Angliei de Est, citat de cotidianul “The Times”. 

În Africa de Sud, deși se observă o creștere bruscă a numărului de cazuri, numărul deceselor a rămas redus, ceea ce arată o mortalitate redusă asociată infectării cu Omicron.

În decurs de două săptămâni, de la 650 de infectări zilnice, raportate în Africa de Sud, s-a ajuns la peste 16.000, cu toate acestea, media deceselor la trei zile este de 30, conform datelor publicate de autoritățile din această țară.

Cum te protejezi de Omicron:

  • Poartă mască în spațiile închise, chiar dacă ești vaccinat;
  • Fă-ți întreaga schemă de vaccinare, inclusiv doza a treia;
  • Spală-te pe mâini cât mai des;
  • Dezinfectează-ți obiectele, instrumentele și accesoriile cu care lucrezi;
  • Aerisește des încăperea în care muncești, dar și locuința;
  • Evită aglomerația;

La doi ani de la pandemie, lumea continuă să fie afectată de numărul mare de infectări și de decesele asociate SARS-COV-2. Deși acum există vaccinuri, iar primele antivirale au fost aprobate pentru utilizarea de urgență, e greu de spus cât va continua această situație nesigură în care pericolul și restricțiile au schimbat viața de zi cu zi a miliarde de oameni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇