Arafat, după ce Rafila a zis că vrea să îi ia gestionarea pandemiei: Dacă deranjează șeful, scapi de om, păstrezi sistemul

Arafat, după ce Rafila a zis că vrea să îi ia gestionarea pandemiei: Dacă deranjează șeful, scapi de om, păstrezi sistemul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri seară, că instituţia pe care o conduce are atribuţii stabilite prin lege şi niciodată ”nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii”. El a mai spus că ”DSU nu este un om” și „dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om”. De asemenea, a ținut să precizeze și că în timp ce cu șeful guvernului și cel al MAI se înțelege „excelent”, cu noul ministru al Sănătății, „discută”.

Declarațiile lui Raed Arafat vin în contextul în care noul ministru al Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, a afirmat, încă de la audierile din comisiile parlamentare, că intenționează să îi ia lui Arafat gestionarea pandemiei. El a spus că Ministerul Sănătății nu poate să lucreze ca o anexă a unei supra-structuri.

ADVERTISING

”DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii. Stabilirea politicilor de sănătate publică (...) toate se fac împreună cu INPS şi MS, deci nu se fac de către DSU. DSU este entitatea care preia, întocmeşte proiectul de hotărâre al CNSU. Se discută cu toţi în CNSU”, a declarat Arafat, la Digi24, citat de News.ro.

Acesta a explicat că ministrul Sănătăţii este membru al CNSU şi, dacă consideră necesar, poate oricând bloca o decizie.

De asemenea, Arafat a precizat că dacă o decizie a CNSU ar putea avea impact în sfera Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor sau a oricărui alt minister, documentul se trimite ministrului respectiv şi se lucrează cu oamenii din ministerul respectiv.  

ADVERTISING

”DSU nu este un om, este o entitate foarte consistentă de oameni  - trei direcţii - care fiecare lucrează, îşi face treaba lui, fiecare are rolul lui si există un şef al DSU, dar asta nu înseamnă că acesta joacă totul, un joc”, a mai declarat Arafat.  

Acesta a explicat că rolul DSU în coordonarea operativă a pandemiei este esenţial, iar sistemul funcţionează foarte bine, aşa cum, de altfel funcţionează în întreaga lume.  

”Dacă deranjează şeful - păstrezi sistemul, scapi de om”, a afirmat Arafat.  

El a afirmat, însă, că nu are nicio informaţie cum că s-ar dori schimbarea sa, așa cum a apărut pe surse în mass-media, şi susţine că are o comunicare bună cu premierul.  

ADVERTISING

”Cu premierul, relaţia de lucru este excelentă, cu ministrul nostru este excelentă, cu domnul Rafila discut, nu e nicio problemă”, a mai afirmat Arafat.  

PRECIZĂRI‼️Ca urmare a informațiilor apărute referitor la prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele...

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Vineri, 3 decembrie 2021

Declarațiile vin în contextul în care noul ministru al Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, a afirmat, la audierile din comisiile parlamentare, că intenționează să îi ia lui Arafat gestionarea pandemiei. El a spus că Ministerul Sănătății nu poate să lucreze ca o anexă a unei supra-structuri.

”DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist (...) dar politica publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă. (...) Voi avea o discuţie la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar Ministerul Sănătății să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri”, a spus Rafila.

Mai mult, vineri, au apărut pe surse informații despre un conflict în ședința de guvern între ministrul Sănătății și șeful DSU, pe subiectul testării tuturor persoanelor care intră în țară cu un test PCR, pentru reducerea riscului de transmitere al noii tulpini Omicron, informație infirmată de Alexandru Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇