Alte perle rostite tot de persoane importante

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Arta prostioarelor n-are leac. Chiar și persoanelor importante le scapă uneori câte un porumbel din gură, o vorbă rostită înainte de a fi gândită sau aflată în plin conflict cu gramatica, semantica, topica, logica și chiar cu alfabetizarea.

Am cules și în luna recent încheiată câteva curiozități, care arată ce se întâmplă atunci când omul vorbește fără să gândească și nu încearcă invers, să gândească fără să vorbească.

Îmi cer scuze, dacă fac o discriminare: citez numai din spusele unor VIP și deloc din cele ale anonimilor, care există peste tot, vorbesc peste tot și spun adesea vorbe de duh sau, alteori, nerozii. Neroziile lor sunt simple prostii, nu prostioare, și ca urmare nu le consemnează nimeni nicăieri.

Dreptul de expresie este garantat de Legea Fundamentală, beneficiem cu toții de el, dar parcă ne vine să ciulim urechile mai abitir la cei care vorbesc de sus, de la vârful piramidei, decât de jos, de la bază.

ADVERTISING

Tot de sus, de la vârfuri, le-am cules, așadar, și pe cele de mai jos:

Din categoria: „Bă, femeie”

„Eu nu discut cu femei, afaceri nu fac dacă ești femeie. <Du-te, bă femeie, nu fac cu tine afaceri!>” – Gigi Becali, om de afaceri, despre Anamaria Prodan.

Din dizertația academic: „Sunt doldora de știință, proștilor!”

„…sunt un om de ştiinţă, sunt un om care vine din mediul academic, care citeşte, se informează şi ascultă de vocea ştiinţei” – Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Din ciclul: „Cu rața-n gură”

„Da, recunosc, sunt un politician atipic - eu nu mint” – Florin Cîțu, prim-ministru demis.

Din serialul: „Nu aduce anul ce aduce fesul”

„Toți știm cum a ieșit un guvern făcut din fes” – Marcel Ciolacu președinte PSD, despre guvernul Cîțu.

Din episodul: „Scară bloc caut șef”

„Cîțu nu e calificat să conducă nici măcar o scară de bloc” – Ludovic Orban, fost președinte al PNL.

Din romanul „Împrejurările circumstanțelor”, capitolul „Avem virgule, nu găsim punct”

„Practica si doctrina au stabilit că motivele de ‘bănuială legitimă’ care justifică strămutarea sunt reglementate sub forma unor ipoteze cu mare caracter de generalitate și nu au legătură cu situația personală a unui judecător sau a fiecărui judecător, ci reprezintă diverse împrejurări care, din cauza circumstanțelor procesului, calității părților din proces ori unor relații conflictuale locale, afectează aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe și implicit a tuturor judecătorilor care o compun: o mediatizare considerată excesivă a stării de fapt dintr-un dosar în presa locală, marea notorietate a uneia dintre părțile dosarului datorită calității acesteia, de natură să influențeze aparența de imparțialitate a judecatorilor, etc” – din motivația CAB privind strămutarea  unui proces.

Din novella: „Păcatul lingurițelor”

„Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe! Doamne fereşte! Este mare păcat! Eu, un preot, dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredinţă” – IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Din chemarea: „Hai, să numărăm microbii!”

„În altar, foarte puţini. În biserică, ceva mai mulţi. Dar afară, o mulţime de microbi – IPS Teodosie, arhiepisopul Tomisului, despre concluziile unui „strălucit om de ştiinţă de la NASA”, după ce acesta ar fi numărat microbii din biserică și din curte.

Din ciclul: „Davai ceas”

 ”Bravo, Marcele, le-ai luat și banii din pieptul mortului– Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Din categoria: „Mințile a lucrat”

„A fost o echipă care mințile a lucrat ca să se eficientizeze acolo” – Adrian Câciu, noul ministru al Finanțelor.

Din speța: „Rezultatul contextului”

„Eu sunt un om care sunt rezultatul contextului făcut de către prietenii, de către oamenii cu care am lucrat” -– Adrian Câciu, noul ministru al Finanțelor.

Din clasa: „Campionul reformei”

„Viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare” – Florin Cîțu, președinte PNL 

Din categoria: „Vectorul de imagine, c’est moi

„… posibil să fi fost o problemă faptul (că, n. red.) vectorul de imagine am fost eu” – președintele PNL, Florin Cîțu, despre Campania de vaccinare.

Din categoria: „Hai, Miliția!”

„A venit Miliția, a constatat. E Luțu acum la MilițieGigi Becali, finanțator în sport.

Din sudalma „Mama lui de primar!”

„… când ai o temperatură afară de minus 10 grade şi se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă şi căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată” – Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor, cu referire la termoficarea Capitalei.

  • - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NOTA BENE:

Aceasta din urmă nu-i prostioară. Este un adevăr care i-a privit pe toți primarii Capitalei din ultimele decenii, fără excepție. 

Și în deceniile anterioare, Capitala era lipsită de apă caldă și încălzire – chiar mai crunt decât acum –  dar atunci nici nu știam cum se numeau primarii. Un singur nume era responsabil pentru toate, așa că respectivele vorbe, rostite cu năduf (în gând, firește), aveau în vedere numai mama „tovarășului” și mama „tovarășei”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇