Mandatul reprezentanților primarului și consilierilor municipali PSD în consiliile de administrație ale grădinițelor, școlilor și liceelor este ca elevii să fie testați la domiciliu, nu în școală, informează, într-o postare pe Facebook, primarul Brăilei, Marian Dragomir.
„Suntem de acord cu testarea gratuită a elevilor cu teste asigurate de Ministerul Educației. Apreciez implicarea cadrelor didactice dar rolul acestora este educativ și nu trebuie să fie implicate în testări medicale pentru care nu au fost instruite”, spune primarul în postare.
El apreciază că realizarea de către profesori a testelor de salivă pentru elevi ar afecta deminitatea cadrelor didactice.
„Având în vedere faptul că testele sunt cu salivă un profesor nu îi poate spune unui copil unde să …. Demnitatea cadrelor didactice, drepturile elevilor și părinților vor fi respectate. Vă doresc multă sănătate și puterea de a lupta împotriva oricărei decizii ilegale sau lipsite de etică”, își termină primarul postarea.
Reamintim că din această săptămână au început să ajungă în școli testele de salivă pentru elevi. Inițial, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că testarea elevilor la școală va fi făcută obligatoriu de două ori pe săptămână, luni și joi. După care, și sub presiunea protestelor sindicatelor, s-a ajuns la varianta în care testele nu sunt obligatorii, pot fi făcute la școală sau acasă, iar dacă au loc la școală, conducerea unității de învățământ va stabili cine și cum le face.
Chiar și așa, un nou scandal a izbucnit după ce testele au început să fie livrate unităților de învățământ. Acestea nu au venit ambalate individual, ci grămadă, în pungi, ceea ce creează, din nou multe probleme.
Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenția, vineri seara, că testele de salivă care ajung în şcoli nu sunt ambalate individual şi sunt „fără instrucţiuni, fără prospect”. „Profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a spus senatorul USR.
Sâmbătă, informația a fost confirmată atât de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și de șeful DSU, Raed Arafat. În timp ce ministrul Educației a zis că la inspectorate s-au făcut simulări și într-un minut poți să aduni într-o punguță tot ce face parte din test, iar instrucțiuni există una la fiecare pungă mare și vor fi multiplicate de școli, Raed Arafat a zis că nu vede nicio problemă în felul în care au fost livrate testele și că nu trebuie multiplicate instrucțiunile.