La întrebarea dacă trebuie să ținem sau să amânăm alegerile locale și parlamentare răspunsul meu este un da apăsat, fără dubii.
Așa cum stau lucrurile acum în ce privește pandemia, sunt slabe șanse ca guvernul Orban să îndrepte lucrurile. S-a văzut asta în bâlbâiala de la guvern, când s-a plecat vitejește la luptă ca să se impună mai multe și mai severe restricții și s-a ieșit din ședință doar cu purtatul măștii în aer liber și, spre hazul tuturor, taman pe plajă și taman în apa mării.
Guvernul e prins în logica electorală, ceea ce face ca acțiunile lui în loc să fie logice și temeinice să fie timorate și indecise. Deci, dacă alegerile ne vor da un guvern care să iasă din logica asta a nederanjării votantului, cred că ar fi mult mai bine pentru toți. În orice caz, un guvern ales, un guvern cu legitimitate, e mult mai bun decât orice formulă se va găsi de azi până-n alegeri, fie că e vorba de un guvern de tehnocrați sau de unul de uniune națională.
A amâna sau a nu amâna? Cum ieșim din haos
Fiind guvernul acesta cu mintea la alegeri, la fotoliile de primari sau chiar (prea devreme) la procentele din parlament, o parte din energia sa se duce pe apa sâmbetei, se consumă pe temele astea, iar ce rămâne nu mai este suficient pentru gestionarea pandemiei.
Un nou guvern, care să aibă patru ani la dispoziție, va fi cel puțin mai aplecat asupra pandemiei și asupra măsurilor economice și mai despovărat de grija pomenii și mitei electorale. Iar alegerile locale vor detensiona lupta asta oarbă pentru putere la capitală care, cred eu, face la fel de rău pandemiei ca asaltul politicienilor cinici care se cațără pe suferință pentru un nenorocit de vot.
Un guvern pentru domolirea socială
După alegeri, indiferent cine le va câștiga, totuna, vocile parlamentarilor necrofagi se vor mai domoli, cel puțin în perioada de după alegeri, iar această pseudo-liniște va da guvernului posibilitatea să respire. Apoi, având în vedere lunga perioadă de patru ani, toată gonoreea asta a discursului deșănțat va avea impact mai mic, poate chiar nesemnificativ.
Una e să știi că guvernul ăsta pleacă mâine, alta e să te trezești cu un guvern pe care să-l suporți patru ani. Cum românul este un plecător de capete la cea mai mică amenințare și un viteaz când în zare nu se văd hoardele tătare, domolirea socială se va instaura.
Apoi la alegeri nu e ca la școală, e cam ca la supermarket. Ca votant riști să iei boala la fel ca acolo. Bagi o tură serioasă de cumpărături și ai loc și de o plimbare la cabina de vot care va fi mai scurtă și mai sigură. Câte o pereche de mânuși pentru fiece votant nu e o cheltuială grozavă, dacă în ea stă liniștea tuturor.
Apoi, legarea alegerilor locale de începutul școlilor e o temă falsă, n-au nicio legătură una cu alta. Nici măcar PNL nu va pierde dacă va începe școala în mod dual, cu prezență la cursuri și on line concomitent, pentru că și lumea părinților e împărțită ca părere între aceste două situații.
La pandemie este ca la pandemie
Despre campania electorală n-are rost să ne lamentăm. Cred că se pune prea mare accent pe plimbarea candidatului la primărie prin urbe și pe strigarea la microfon de lozinci spre mulțimea de aplaudaci adunată la întruniri.
Să luăm cazul doamnei Firea, cred că orice om cu scaun la cap a văzut ce s-a făcut și ce nu s-a făcut în București. Șarjele actualului primar nu vor răsturna rezultatul, acesta va fi mai degrabă destrămat și recompus de cei ce vor intra sau nu în cursa electorală. Lumea știe ce a făcut actualul primar și mai știe și ce potențial are adversarul, iar situația asta e cumva generalizată. Ca atare, să ne plângem că nu vom putea avea o campanie normală nu are rost.
Iohannis: Alegerile se pot organiza. Nu evenimentul de votare e problematic, ci campania
Apoi, la pandemie este ca la pandemie, nu altfel, tot spunem că trebuie să ne obișnuim să conviețuim cu coronavirusul, dar avem pretenția absurdă ca atunci când toate lucrurile merg cum merg, taman alegerile astea trebuie să meargă perfect.
Dacă vom amâna alegerile, fie din motive de infectare cu covid, cum se izmenește guvernul, fie din dorința ca guvernul să-și prindă urechile în pandemie, cum crede PSD, vom rămâne în starea asta de băltire ineficientă care va face ca răul zilnic să devină și mai rău.
Acestea sunt argumentele pentru care cred că alegerile trebuie ținute și mai cred că este spre bine nostru să le ținem. Fie și pentru a termina cu starea asta de incertitudine care nu priește normalității ci doar pescuitului politic în ape tulburi. Și care are ca rezultat doar creșterea numărului de ocupanți a paturilor ATI.
Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro
Citește și:
Votul prin corespondență – O soluție ideală pe timp de pandemie, dar imposibilă în România
Mai multe știri despre Alegeri locale 2020