Știm că ora de culcare e importantă, dar nu prea știm ce se întâmplă dacă nu o respectăm. Un studiu recent a scos la iveală faptul că inima are de suferit dacă ne culcăm înainte de 22.00 și după 23.00.
Aceasta este perioada optimă de a adormi, fiind asociată cu cel mai scăzut risc de a dezvolta boli de inimă.
„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcționării fizice și mentale”, explică autorul studiului, dr. David Plâns, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.
A ne culca prea devreme sau prea târziu perturbă ceasul corporal, cu consecințe clare pentru sănătatea cardiovasculară, mai explică el, conform Science Daily.
În timp ce numeroase analize au pus sub lupă legătura dintre durata somnului și bolile cardiovasculare, relația dintre ora de culcare și bolile de inimă este puțin explorată și tocmai asta a făcut cercetarea de față.
Studiul a inclus 88.026 de persoane din Marea Britanie, cu vârsta medie de 61 de ani, dintre care 58% erau femei. Datele privind debutul somnului și timpul de trezire au fost colectate pe parcursul a șapte zile, folosind un accelerometru purtat la încheietura mâinii.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 5,7 ani, 3.172 de participanți (3,6%) au dezvoltat boli cardiovasculare. Incidența a fost cea mai mare la cei cu ora de culcare la miezul nopții sau mai târziu și cea mai scăzută la cei care se culcau la o oră cuprinsă între 22:00 și 22:59.
Comparativ cu cei care mergeau la culcare în intervalul 22:00 – 22:59, cei care se culcau după miezul nopții aveau un risc cu 25% mai mare de boli cardiovasculare, iar cei care se culcau înainte de 22.00 prezentau un risc cu 24% mai mare.
Mai cu seamă ora de culcare s-a dovedit importantă în cazul femeilor.