În ciuda riscurilor cauzate de pandemie, mulțimi de oameni se aduna, în orașe din întreaga lume, ca să protesteze cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției Climatice.
Scopul acțiunilor este să atragă atenția – chiar în timpul Conferinței ONU privind schimbările climatice – că la nivel înalt despre protejarea planetei se vorbește mult, dar nu se iau măsuri concrete.
În acest an, conferința are loc în Scoția, la Glasgow, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie.
Așa că Ziua Mondială a Justiției Climatice, de pe 6 noiembrie, este marcată la mijlocul perioadei alocate conferinței.
Calendaristic, manifestații au loc în aceeași zi, dar nu se pot desfășura concomitent, din cauza diferențelor de fus orar.
Spre exemplu, potrivit The Guardian, deja manifestanții din Filipine și-au încheiat protestul. De asemenea, manifestațiile s-au terminat în Coreea de Sud și Indonezia, Australia, dar și în mai multe state europene, printre care Olanda și Franța.
În Belgia, manifestanții sunt pe străzi la ora transmiterii acestei știri.
În Glasgow, acțiunile de protest ar urma să înceapă în jurul orei locale 15:00 (17.00, ora României), însă de dimineață străzile deja sunt pline de protestatari.
În centrul orașului, o grupare numit Revolta oamenilor de știință a blocat podul King George V. Mai exact, 20 de cercetători pensionați și studenți și-au înlănțuit gâturile și s-au întins pe asfalt, legați unii de ceilalți.
Oamenii susțin că aceste forme de protest civil non-violent au rămas singura modalitate de a le atrage mai marilor lumii atenția asupra gravității schimbărilor climatice.
„Au mai fost alte 25 de conferințe similare. Și nu s-a luat nicio măsură care să fi avut un efect măsurabil în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
De fapt, jumătate din cantitatea de gaze cu efect de seră a ajuns în atmosferă din 1995 încoace, de când au început să se organizeze anual aceste conferințe.
Așa că nu suntem aici să le spunem liderilor adevărul. Ei știu adevărul. Suntem aici ca să-i ajutăm pe cei care nu au putere să își facă auzită vocea”, a declarat Tim Hewlett pentru The Guardian.
Deja parte dintre manifestanți s-au adunat în parcul Kelvingrove din oraș, în ciuda ploii supărătoare. Iar autoritățile se așteaptă la o mulțime de până la 100.000 de oameni.
Unii nici măcar nu locuiesc în Galsgow. Spre exemplu, Jo Harknett, în vârstă de 48 de ani, a venit din Edinburgh cu fiica ei Grace, de 12 ani, și cu mama ei Linda, care are 73 de ani.
Jo susține că a avut noroc că locuiește, totuși, aproape de locul în care are loc Cop26 în acest an. Și că vrea să le transmită tuturor că momentul pentru acțiuni radicale de protecție a planetei este acum.
Marșul este programat să înceapă din parcul Kelvingrove. Mulțimile se vor deplasa prin oraș până într-un alt parc numit Glasgow Green.
La manifestație sunt așteptați să ia cuvântul mai multe nume cunoscute din lumea activitștilor pentru mediu printre care Greta Thunberg, Mitzi Jonelle Tan, Vanessa Nakate și Darren McGarvey.
Parte dintre manifestanți au declarat că se așteaptă să fie multă poliție atât în parcuri cât și pe restul traseului și că nu exclud tentative de intimidare din partea forțelor de ordine.