Inculpații din dosarul Colectiv, inclusiv Piedone, ar putea scăpa cu pedepse mai mici după o decizie a instanței

Inculpații din dosarul Colectiv, inclusiv Piedone, ar putea scăpa cu pedepse mai mici după o decizie a instanței

Un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti, format din trei judecători, a decis miercuri să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul Colectiv.

Printre aceștia, şi fostul primar al Sectorului 4, actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone. El primise în primă instanță, în baza art 309 din Codul Penal care se referă la fapte care au peodus consecințe deosebit de grave în raport cu infracțiunea de abuz în serviciu, o condamnare de 8 ani și 6 luni de închisoare, amintește Agerpres.

ADVERTISING

De menţionat că supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, susţinând că aceasta ar duce la pedepse "mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România".

Potrivit unor experți juridici consultați de G4Media, după decizia de astăzi, pedepsele ar putea fi, într-adevăr, reduse. Totuși, nu a fost acceptată și schimbarea încadrării juridice din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, așa cum ceruseră inculpații, fapt ce ar fi redus mult mai mult pedepsele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Libertatea a analizat și alte sentințe în primă instanță, care ar putea fi mai blânde după această decizie:

  • Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, cea care a semnat în ianuarie 2015 acordul de funcționare pentru clubul Colectiv. În primă instanță primise 8 ani de închisoare, pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave.
  • Luminița Larisa Ganea, angajata Serviciului autorizări comerciale care a întocmit acordul de funcţionare pentru clubul Colectiv. În primă instanță primise 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
  • Angajații ISU, pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei, care au făcut control la clubul Colectiv înainte de incendiu, dar au închis ochii după ce ”funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. În primă instanță fuseseră condamnați la 9 ani și 2 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei cu consecinţe deosebit de grave.
ADVERTISING

În afară de aceștia, singurul inculpat cu calitate de funcționar public în momentul comiterii faptelor mai era Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4. Ea fusese condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 noiembrie.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru mai mulți inculpați din dosar.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cazul a ajuns şi în atenţia CSM, iar Secţia pentru judecători a Consiliului a solicitat revocarea din funcţie a procurorului de şedinţă, Melinda Diaconescu, însă şeful DNA, Crin Bologa, a refuzat.

Cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat, care a luat decizia de azi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇