Statele Unite, Franţa, Germania şi Regatul Unit şi-au exprimat sâmbătă ”îngrijorarea puternică şi tot mai mare” faţă de activităţile nucleare ale Iranului şi au îndemnat ca Teheranul ”să schimbe direcţia” pentru a salva Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.
Preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, dar şi cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johsnon s-au reunit sâmbătă pentru a discuta despre acest dosar în marja summitului G20, la Roma.
”Ne-am exprimat hotărârea să facem în aşa fel încât Iranul să nu poată fabrica niciodată sau dobândi o armă nucleară, dar şi îngrijorarea puternică şi tot mai mare faţă de ritmul accelerat al măsurilor provocatoare adoptate de către Iran în domeniul nuclear, precum producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi de uraniu-metal îmbogăţit”, afirmă ei într-un comunicat comun, la finalul acestei reuniuni.
Marile puteri au încheiat în 2015 cu Republica islamică un acord istoric - Planul de acţiune global comun (PAGC sau JCPoA) menit să o împiedice să se doteze cu bomba atomică.
Americanii au ieşit în mod unilateral din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, şi au restabilit sancţiuni impuse Teheranului, care s-a retras în mod treptat, prin măsuri de retorsiune, din restricţiile impuse programului nuclear iranian.
Teheranul s-a declarat însă pregătit, săptămâna aceasta, să reia - în noiembrie - negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena.
”Suntem convinşi că este posibil să ajungem şi să punem rapid în aplicare un acord cu privire la o revenire la respectarea PAGC, în vederea garantării pe termen lung a faptului că programul nuclear iranian este destinat exclusiv unor scopuri paşnice şi să prevedem o ridicare a sancțiunilor”, anunţă cei patru lideri occidentali în comunicat.
”Acest lucru va fi posibil doar dacă Iranul îşi schimbă direcţia”, avertizează ei.
”Îl îndemnăm pe preşedintele Raïsi (foto) să profite de această oportunitate şi să reia un efort de bunăcredinţă pentru ca negocierile noastre să izbândească urgent. Acesta este singurul mod sigur de evitare a unei escaladări periculoase, care nu este în interesul niciunei ţări”.