Un nou tip de chimioterapie derivat dintr-o moleculă găsită într-o ciupercă din Himalaya s-a dovedit promitățor în lupta cu cancerul, arată primele studii.
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, care lucrează cu NuCana, o companie biofarmaceutică din Regatul Unit, sunt optimiști că în viitor ar putea oferi un nou tratament pentru pacienții care suferă de cancer.
NUC-7738, numit și cordicepină, este ingredientul activ sintetizat din specia de fungi parazite Ophiocordyceps sinensis (cunoscute, de asemenea, ca „fungi de omidă” pentru că specia ucide și mumifică larvele de molii), arată Science Alert.
Cordicepina este o substanță care apare în mod natural și care ar produce o gamă largă de efecte anti-cancer, antioxidante și antiinflamatorii. Din acest motiv, acești fungi sunt uneori considerați cei mai valoroși paraziți din lume.
Rezultatele primului studiu clinic uman cu NUC-7738 par să fie pozitive până în prezent. Studiul în faza 1 a început în 2019 și a implicat până acum 28 de pacienți cu tumori rezistente la tratament convențional.
Deși începutul este promițător, va mai dura o perioadă de timp până când medicamentul va fi disponibil pentru pacienți în afara studiilor clinice.