Coronavirusul și vacanța: Teste la aeroport

Coronavirusul și vacanța: Teste la aeroport
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În perioada concediilor a crescut semnificativ numărul infecțiilor cu coronavirus în Germania. Ministrul german al Sănătății pledează pentru teste obligatorii pentru călătorii care se întorc din regiunile de risc.

Viktor și Margharita au așteptat o oră pentru a fi testați. Tocmai au aterizat pe aeroportul Köln-Bonn, după ce și-au vizitat familiile în Ucraina.

Acum vor să fie siguri că nu s-au contaminat cu noul coronavirus, la fel ca alte aproximativ 40 de persoane care stau disciplinate la coadă, păstrând distanța, în fața unui centru mobil de testare lângă aeroport, un camion alb al organizației de ajutorare Johanniter.

Mulți dintre adulți cară geamantane mari, iar copiii plictisiți stau pe pajiștea din apropiere și așteaptă. 

În landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află acest aeroport, vacanța de vară a început în urmă cu patru săptămâni, iar unii dintre călători se întorc între timp.

ADVERTISING

Bavaria face presiuni pe guvernul german să introducă testarea obligatorie de coronavirus pentru persoanele întoarse din vacanţă

În întreaga Germanie există temeri că turiștii ar putea aduce virusul din concediu, mai ales după ce unele destinații îndrăgite de germani – cum ar fi localitatea St. Wolfgang din Austria – au devenit noi focare de infecție.

Toată lumea își amintește de focarul de coronavirus din stațiunea de schi austriacă Ischgl, unde s-au contaminat turiști din toată Europa. 

Germanii, sfătuiţi într-un aviz de călătorie să nu se ducă în trei regiuni din Spania

Autoritățile germane vor să împiedice un nou scenariu de tip Ischgl. Luni după-masă, ministrul german al Sănătății Jens Spahn (de la partidul conservator CDU al cancelarei Angela Merkel) a anunțat pe Twitter că va solicita teste obligatorii pentru călătorii care vin din regiuni de risc. Acestea ar urma să fie gratuite.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, reprezentanții guvernului federal și cei ai landurilor au căzut de acord ca persoanele care se întorc din regiuni cu un risc de infecție crescut să aibă posibilitatea de a-și face testul direct în aeroport.

Între timp, există astfel de centre de testare în mai multe aeroporturi germane: Köln-Bonn, Frankfurt, Düsseldorf, Dortmund, Münster/Osnabrück, Leipzig/Halle (doar pentru cetățeni ai orașului Halle), Nürnberg și München. Și Berlinul vrea să deschidă un astfel de centru. 

"Ne bazăm pe cuvântul fiecăruia" 

În aeroportul Köln-Bonn, Nils Kirner conduce centrul de testare. Bărbatul de 40 de ani, care poartă geacă roșie a organizației Johanniter, e abordat de multă lume, inclusiv de persoane care au venit la aeroport fără să fi zburat înainte.

Un domn în vârstă îl întreabă dacă ar putea să-și facă testul, chiar dacă nu a călătorit și nici nu o va face. Povestește că e îngrijorat fiindcă i-a crescut temperatura.

ADVERTISING

"Da, puteți să vă faceți testul, dar trebuie să-l plătiți", spune Kirner, și îl atenționează să poarte masca în mod corespunzător: aceasta trebuie să acopere și nasul, nu doar gura. 

Pentru călătorii care vin din zone de risc, testele sunt acum gratuite la aeroportul Köln-Bonn.

Înainte de weekend, ele costau 90 de euro de persoană. Cine vine să-și facă testul, dacă se întoarce dintr-o țară care nu se află pe lista regiunilor de risc, trebuie să plătească în continuare din propriul buzunar.

"De când sunt gratuite testele pentru călătorii din regiuni de risc, observăm că vin mai mulți", povestește Kirner.

"În weekend au aterizat șase avioane într-o singură noapte şi au venit mulți la testare, încât am fost nevoiți să facem rost rapid de mai mult personal." 

În astfel de cazuri se apelează inclusiv la voluntari. Cei care își fac testul nu sunt obligați să prezinte tichetul de îmbarcare pentru a dovedi că au fost într-o țară considerată zonă de risc, spune Kirner: "Ne bazăm pe cuvântul fiecăruia." 

Pe baza avertizărilor institutului Robert Koch din Germania, principala autoritate de combatere a bolilor infecțioase, în jur de 130 de țări sunt pe lista zonelor de risc.

Printre acestea se numără și Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Luxemburg și Macedonia de Nord, nu însă România. Nici Italia nu e considerată regiune de risc, motiv pentru care Ute Menke trebuie să plătească testul.

Femeia în vârstă de 52 de ani a fost în nordul Italiei cu fiul ei și amândoi intenţionează să o viziteze pe bunica bolnavă, așadar, vor să se asigure că nu s-au infectat cu noul coronavirus. 

Procedura de testare începe într-un cort din fața centrului mobil al Johanniter. Acolo, membrii organizației notează datele personale ale fiecărui călător care vine, inclusiv numărul de telefon.

Testul în sine e efectuat în interiorul centrului mobil de către angajați ai organizației care poartă combinezoane de protecție. La coadă stau și câteva persoane care au fost în concediu cu mașina, nu cu avionul, dar doresc să fie sigure că nu s-au infectat.   

Un sentiment fals de siguranță?

Călătorii primesc rezultatul testului printr-o aplicație pe telefonul mobil după cel puțin 24 de ore. Sigur că procedeul nu este perfect, dar aceste centre ajută la reducerea răspândirii virusului, spune Nils Kirner. 

Obligativitatea testărilor pentru călătorii care au fost în regiuni de risc va fi introdusă, probabil, săptămâna viitoare.

Ute Teichert, directoarea Asociației federale a medicilor din serviciul sanitar public, avertizează însă că aceste teste ar putea duce la un sentiment fals de siguranță.

Pentru a fi sigur că cineva nu a adus virusul din concediu, ar trebui ca persoana respectivă să fie testată încă o dată la cinci zile după primul test, a declarat Ute Teichert în dialog cu Funke Mediengruppe. 

Călătorii care se întorc din regiuni de risc au deja obligația unei carantine de două săptămâni la domiciliu, în cazul în care nu și-au făcut testul (cu un rezultat negativ).

Mulți dintre cei care stau la coadă în faţa centrului mobil de testare de lângă aeroportul Köln-Bonn o fac în primul rând pentru a evita carantina.

Există multe situații în care angajatorii le cer angajaților să-și ia concediu fără plată pentru aceste două săptămâni de carantină.

Viktor, care și-a vizitat familia în Ucraina, lucrează ca mecanic la aeroportul Köln-Bonn. Șeful l-a rugat să-și facă testul imediat. "De multe ori sunt și eu în avion când sunt transportați bolnavii. Sigur că trebuie să fiu sănătos."

Lisa Hänel

Citește și:

România, locul 3 la cazuri importate în Grecia. Câte teste au făcut grecii și câți turiști au fost depistați cu COVID-19

În ce condiții putem merge în Turcia. Carantina nu mai e necesară, la întoarcere


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇