Petrecem dormind mare parte din viață și cum ne odihnim ne afectează întreaga zi. Știm cum ne influențează unii factori somnul – masa de seară, temperatura din dormitor, prezența băuturilor alcoolice etc. – dar influența altor factori e mai puțin cunoscută sau înțeleasă.
Un studiu amplu s-a oprit asupra felului în care Luna și fazele sale ne influențează somnul. E cel mai amplu studiu de acest fel, în cadrul căruia a fost monitorizat somnul a peste 850 de oameni din orașul Uppsala, Suedia. S-a stabilit debutul, durata și calitatea somnului timp de mai mulți ani, așa că inevitabil au fost surprinse toate fazele Lunii, arată Science Alert.
Noile cercetări au confirmat că ciclul lunar are o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului uman, însă interesant este că nu toate persoanele sunt afectate în același mod. Mai afectați sunt bărbații, al căror somn e mai scurt și de mai proastă calitate atunci când Luna Nouă devine Lună Plină, au observat oamenii de știință.
Prin comparație, somnul femeilor a rămas în mare parte neafectat de ciclul lunar. Acestea au dormit cu aproximativ 12 minute mai puțin în nopțile din perioada în care Luna Nouă se transformă în Lună Plină, față de restul nopților.
În schimb, bărbații au dormit cu peste 20 de minute mai puțin în nopțile din perioada în care Luna Nouă devenea Lună Plină. Totodată, în cazul bărbaților au fost mult mai vizibile și alte efecte, cum ar fi ”o eficiență a somnului cu 3,4% mai scăzută”, o stare de veghe mai pronunțată și mai multe perturbări în timpul somnului.
Citește și Când e somnul de mai bună calitate – când dormi singur sau cu partenerul de viață? (Studiu)
De vină ar putea fi lumina, mai mare în perioada menționată, dar și faptul că ritmul circadian este afectat inclusiv de gravitație. ”Diferențele din forța gravitațională a Lunii ar putea explica unele dintre rezultatele observate în acest studiu”, au spus cercetătorii.