În urmă cu trei ani, în plin deșert, în nordul Arabiei Saudite, se descopereau niște desene în piatră, în relief, reprezentări în mărime naturală ale unor cămile, cai și măgari. Oamenii de știință au crezut că sunt opera contemporanilor celor care au sculptat în piatră bijuteriile de la Petra, în Iordania. Analiza desenelor arată însă că sunt cu mult mai vechi.
Chiar dacă au fost erodate de-a lungul timpului, tot se poate vedea că sunt, practic, niște desene 3D. Iar surpriza a fost majoră când analizele au arătat că au fost create în Neolitic, arată IFL Science.
După cum se arată într-un raport publicat de Journal of Archaeological Science Reports, acestea ar fi vechi de 8.000 de ani, cu 6.000 de ani mai vechi decât se credea.
Nu numai că sunt mai bătrâne decât piramidele din Egipt sau Stonehenge, dar au fost create cu 2.000 de ani înainte de construcțiile antice de la Petra. Practic, sunt cele mai vechi creații 3D descoperite vreodată.
Citește și Au rezistat zeci de mii de ani, dar acum cele mai vechi desene rupestre dispar sub ochii noștri
Acestea au fost găsite într-un loc care, probabil, era folosit drept popas în acele vremuri, când vegetația era mai abundentă în zonă, dar nu cu mult. Era un loc unde oamenii se puteau adăposti de soare și aveau la îndemână apă, au explicat oamenii de știință, coordonați în acest studiu de dr. Maria Guagnin, de la Institutul Max Plank.
Zona este împânzită de desene, dar doar acestea sunt realizate în această manieră, posibil adusă de departe, de populațiile care făceau popas aici, mai cred oamenii de știință.
Vezi și S-a descoperit cea mai veche pictură rupestră din Australia. Ghicești ce înfățișează?