Premierul Florin Cîțu și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au fost prezenți, joi, la Teatrul Național din Capitală, pentru inaugurarea redenumirii Sălii Mari în Sala Ion Caramitru.
Marele actor a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Caramitru a condus TNB timp de 16 ani.
Pentru a-i onora memoria, Ministerul Culturii a decis redenumirea Sălii Mari a TNB. La scurta ceremonie de dezvelire a numelui au participat membrii familiei lui Ion Caramitru, directorul interimar Ioan Onisei, dar și ministrul Culturii și premierul Florin Cîțu, care au susținut scurte discursuri.
Citind de pe foaie inclusiv formulele de adresare către familie, Florin Cîțu a povestit cum l-a descoperit ca bun manager pe Caramitru, în perioada în care el conducea Ministerul Finanțelor.
”Mă gândeam acum că cu toții l-am cunoscut pe maestrul Ion Caramitru ca actor, în filme sau pe scena Teatrului Național. Anul trecut, ca ministru al Finanțelor, l-am cunoscut și ca manager al TNB și aș vrea să spun că, și ca manager, era la fel de talentat cum era actor. Au fost folosite foarte multe cuvinte frumoase în acestă perioadă, așa că mesajul meu o să fie foarte scurt, pentru că orice și oricât aș putea spune eu nu aș reuși să ilustrez tot ceea ce a însemnat Ion Caramitru pentru noi, românii.
Știu că redenumirea Sălii Mari a TNB în Sala Ion Caramitru e un gest mic, dar e un gest simbol prin care noi ne arătăm recunoștința pentru tot ce a făcut Ion Caramitru în activitatea sa culturală. De acum, piesele jucate în această sală a TNB vor avea o însemnătate aparte și astfel moștenirea lăsată de domnia sa nu se va pierde niciodată. Mulțumim, Ion Caramitru”, a fost discursul premierul.
Cîțu a propus apoi ”un scurt moment de reculegere”, pe care l-a încheiat după 8 secunde.
Ion Caramitru a fost înmormântat vinerea trecută, pe 10 septembrie. Amintim că Florin Cîțu nu a participat la înmormântare. În acea zi, el s-a aflat la Iași, pentru a-și face campanie pentru șefia PNL și a făcut mai multe declarații războinice față de foștii parteneri de la USR PLUS. Nici președintele Iohannis nu a participat la funerarii. Șeful statului efectuase, pe 9 septembrie, o vizită oficială în Elveția. Pe 10 septembrie în agenda de pe site-ul Administrației Prezidențiale nu figura niciun eveniment.