Zilele acestea în presă s-a vorbit despre situația incredibilă în care se află medicul Cătălin Denciu, care pe 14 noiembrie anul trecut, când a avut loc incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, a sărit în flăcări pentru a-i salva pe pacienții COVID de la ATI imobilizați la pat.
Dr. Denciu a fost tratat până în luna matie a acestui an în Belgia, unde a ajuns anul trecut cu arsuri de gradul 3 pe 40% din suprafața corporală. Medicii care l-au salvat în Belgia au spus că este un erou și inclusiv OMS l-a premiat pentru umanitatea și puterea de sacrificiu de care a dat dovadă.
Acum, deși încă are nevoie de tratament pentru recuperare, legislația românească l-a pus în situația în care să fie obligat să se întoarcă la muncă, pentru că nu mai putea beneficia de concediu medical.
Ministerul Sănătății și CNAS au ignorat solicitările
Dr. Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor, a explicat joi seara, la Antena3, că au fost făcute demersuri pe lângă Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate ca legislația să fie îmbunătățită, dar când ordonanța care reglementează concediile medicale a fost modificată luna trecută, punctul de vedere a fost în final ignorat.
Astfel s-a ajuns ca opțiunile medicului Denciu să fie să se întoarcă din 23 august la muncă 4 ore pe zi, fapt ce i-ar afecta recuperarea, sau să intre un an în concediu fără plată.
"Ne lovim de celebra ordonanţă 158, care priveşte concediile medicale, şi de normele de aplicare. Şi am să vă spun uşor traiectoria. Am încercat să luăm legătura cu doamna ministru (Ioana Mihăilă - n.red.) prin Violeta Alexandru, pentru a-i prezenta situaţia şi pentru a-i solicita sprijinul.
Pentru a se găsi un punct special pentru acest om în această 'minunată' lege. Pentru că nu este prevăzută o astfel de situaţie. Un om care nu a trecut printr-un accident de muncă, ci a sărit în foc ca să îşi ajute semenii nu poate fi ajutat pentru că nu avem prevedere legală şi nu putem face nimic.
În această situaţie, am mers pe 20 iulie, la discuţii, la negocieri cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, pentru a discuta despre normele de aplicare ale acestei ordonanţe de urgenţă.
Am explicat şi am spus frumos: hai să mai introducem încă un punct la această prevedere legală, pentru că avem nevoie să îl putem ajuta. Aşa cum este dr. Denciu vor fi şi alţii, pentru că sistemul medical nu a întinerit. Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai mult de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi. Nu doresc să fiu dramatică, doresc doar să atrag atenția.
Dl președinte ne-a ascultat, a spus 'da, o să văd', după care a apărut această minunată OUG în forma ei finală, a fost publicată și iată că nu s-a întâmplat nimic", a explicat dr. Valeria Herdea, precizând că a cerut acordul familiei pentru a vorbi despre această chestiune public.
Ministerul schimbă legea. Va fi la timp pentru medicul Denciu?
După ce această situație revoltătoare a fost adusă în atenția opiniei publice, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că situația va fi rezolvată.
”În primul rând, (medicul Denciu - n.red.) nu a rămas încă fără concediu medical, de îndată ce am aflat despre această situație, pe care nu trebuie să o vedem ca o situație particulară, dar este o problemă care necesită rezolvare, și anume perioada de concedii pentru marii arși.
Această listă de derogare de la limita de concedii, prevăzută în OUG, care a trecut în iunie, e în curs de actualizare și sperăm ca săptămâna viitoare această problemă va fi finalizată”, a spus Mihăilă, într-o conferință de presă în care a fost întrebată pe acest subiect.
Jurnaliștii au vrut clarificări dacă asta înseamnă că medicul va beneficia în continuare de concediu medical, având în vedere că modificarea legislativă se va produce după ce se încheie perioada la care el are dreptul la concediu medical pe legislația în vigoare.
”De îndată ce OUG va fi modificată, recuperea post-operatorie și post-tratament a marilor arși va putea beneficia de zile de concendiu medical peste limitele obișnuite”, a răspuns Mihăilă.
Ulterior, într-un comunicat remis SpotMedia.ro, Ministerul Sănătății a anunțat că modificarea se va produce în următoarea ședință de guvern.
”Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Totodată, modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.
Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare”, precizează comunicatul.