Înainte de pandemie, peste un milion de turiști români vizitau anual Grecia. Criza sanitară declanșată în 2020 a redus numărul acestora, dar a rămas principala destinație de vacanță pentru multe familii din România.
Epidemia de coronavirus a complicat mult călătoriile în străinătate, iar cea de a doua vacanță de vară petrecută sub semnul măsurilor restrictive a pus guvernele la grea încercare.
Grecia, din cauza creșterii numărului de cazuri de infectare, a intrat, începând cu data de 15 iulie, în zona galbenă (stat cu risc epidemiologic ridicat), conform listei publicate de Consiliul Național pentru Situații de Urgență.
Această înrăutățire a situației vine la pachet cu dificultăți în ce privește întoarcerea acasă pentru turiștii români.
Carantina și obligativitatea unui test PCR se aplică exclusiv celor care nu sunt vaccinați cu două doze și nu au cel puțin zece zile de la rapel.
M-am întors din vacanță cu o cursă Ryanair venită din Creta și care a aterizat la Otopeni, duminică, 18 iulie.
Mai puțin de o treime dintre călători își descărcaseră “certificatul verde de călătorie”, documentul în baza căruia posesorul intră pe culoarul verde organizat în aeroport și se deplasează până la controlul pașapoartelor, fără nicio altă formalitate.
Pentru prima dată, am simțit că modul de a călători s-a simplificat semnificativ.
La întoarcere, deși veneam dintr-o țară “galbenă”, nu am avut nevoie decât de pașaport (carte de identitate) și certificatul verde.
Pentru cei care nu erau vaccinați sau nu-și descărcaseră documentul respectiv, situația era mai complicată.
Erau obligați să completeze formularul de carantină, să intre în carantină, să anunțe DSP și să ceară permisiunea să facă un test PCR. În funcție de rezultat, ieșeau sau nu din carantină.
Practic, pentru persoanele nevaccinate e foarte dificil să călătorească în statele din Uniunea Europeană, aflate pe lista galbenă sau roșie, fără a sta în carantină și fără a cheltui bani pe teste PCR și teste rapide.
Certificatul verde de călătorie îi avantajează și pe cei care au trecut prin boală cu cel mult șase luni în urmă, fiind înregistrați oficial de direcțiile de sănătate. Aceștia nu trebuie să se testeze, dacă și-au descărcat certificatul.
Toată aglomerația din aeroport, dar și de la punctele de trecere a frontierei e generată de cei care nu au certificate de călătorie și nu pot intra în țară fără a completa fișa de carantină.
Pe de altă parte, pentru cei care pleacă din România înspre Grecia, e necesar PLF (Passenger Locator Form), un document care se completează electronic și care e validat de autoritățile grecești la miezul nopții, în data în care are loc călătoria.
În document se trece adresa unde se cazează persoana care călătorește și care e statutul sanitar, vaccinat sau are un test PCR negativ, făcut cu 72 de ore înainte sau unul antigen, cu cel mult 48 de ore înainte.
De asemenea, turiștii care călătoresc spre Grecia sunt avantajați dacă au descărcat certificatul verde de călătorie. Sunt puține șanse să fie testați prin sondaj de către autoritățile medicale de la graniță.
Fără petreceri pe plajă și fără cluburi. Toată distracția e la taverne
Odată ajunși la destinație, lucrurile se schimbă. O singură restricție se respectă cu sfințenie, cea de a purta mască în spațiile închise.
De asemenea, proprietarii tavernelor nu încurajează mesele cu foarte multe persoane și nici statul la plajă în grupuri foarte mari, dar nu au obiecții dacă e vorba de șase - opt persoane, una sau două familii.
Zonele de taverne din orașe sunt aglomerate seara, sute de turiști iau masa în aer liber, dar nu sunt permise petrecerile pe plajă și nici cele din cluburi.
În Creta sunt mai mulți turiști ca anul trecut, dar multe hoteluri încă sunt închise, iar camere de închiriat se găsesc la tot pasul.
Deși în mai toate stațiunile se simte aerul de vacanță, încă e o mare diferență față de cum era înainte de pandemie.
Până în data de 19 iulie, turiștii britanici nu puteau să părăsească țara, iar guvernele mai multor state nordice și-au sfătuit cetățenii să evite călătoriile non esențiale și în acest an.
Din acest motiv, cei mai mulți turiști veniți în Grecia sunt din Germania, Austria, Franța, Rusia și România. E vorba de state care au o rată mare de vaccinare, care au lansat mai devreme certificatul verde de călătorie, sunt pe culoarea verde în ce privește numărul de infectări (cum e România). Rusia rămâne o excepție.
Grecia are o populație de 10,4 milioane de oameni, peste jumătate dintre ei fiind vaccinați cu cel puțin o doză.
De la începutul lunii iulie, numărul de noi cazuri a crescut de la o medie 300 pe zi la una de peste 2.500.
În data de 28 iunie, se înregistra un total 4.517 de cazuri de infectare, iar în data de 18 iulie erau înregistrate 29.948 de persoane infectate. De șapte ori mai multe.
Cu toate acestea, numărul de decese asociate Covid-19 continuă să scadă. În data de 18 iulie s-au înregistrat 10 decese, vârful mortalității fiind atins în 3 mai, atunci când 134 de persoane și-au pierdut viața din cauza infectării cu coronavirus.
O scurtă vacanță la Viena
Gabriel Kolbay, jurnalist la SpotMedia.ro, a fost şi el într-o călătorie la Viena în perioada 4-8 iulie.
În capitala Austriei, “masca FPP2 era obligatorie în spațiile închise”, a spus el.
“La orice terasă, de la cele mai simandicoase până la ultima cafenea de la parterul unui bloc, ți se cerea test sau certificat verde de călătorie, dacă erai turist”, a adăugat jurnalistul.
“Nu mi l-au scanat și nici nu mi-au cerut un act de identitate să se asigure că e certificatul meu, dar toți l-au cerut și s-au uitat la el. Eu l-am avut descarcat pe telefon. Și m-am obișnuit din prima zi: când voiam să mă opresc la terasă, pregăteam documentul”, a povestit Gabriel Kolbay.
Jurnalistul spune că și la marile muzee din Viena trebuie să arăți certificatul verde ca să poți cumpăra bilete. Iar la interior, masca este obligatorie.
La Madam Tussaud, turiștii își mai scot, pe furiș, măștile pentru a-și face selfi cu statuile de ceară. Dar cine vrea să zăbovească pe terasă tot e obligat să arate că are un test negativ sau un certificat verde.
Așa stau lucrurile pentru cei care vor să viziteze cele aproape 40 de camere deschise publicului la Palatul Schönbrunn.
Sunt însă și zone unde masca e aproape imposibil de purtat. E cazul serei cu palmieri din preajma palatului, unde temperatura și umiditatea fac aerul greu de respirat chiar și fără mască. Aici, organizatorii au grijă ca în seră să nu se aglomereze niciodată prea tare.
În Austria, certificatul verde de călătorie e valabil de la 1 iulie. Dacă vii dintr-o țară membră a Uniunii Europene, acesta e un document obligatoriu alături de pașaport sau actul de identitate.
De asemenea, în Austria, turiștii din UE trebuie să prezinte certificatul verde de călătorie și la intrarea în muzee, pentru vizionarea unor spectacole sau accesul în restaurante.
“La Marea Roată, în parcul de distracții din Prater, un angajat a încercat să scaneze certificatul verde. N-a reușit. Dar m-a lăsat, în cele din urmă, să trec și să urc. Nu pentru că era neapărat convins de autenticitatea certificatului meu. Dar se adunase deja lumea în spatele meu, la coadă.
Suplimentar, m-a pus să completez un formular de contact cu nume, prenume și email”, a povestit jurnalistul Gabriel Kolbay.
Pe timpul verii, Viena e un oraș destul de aglomerat. Pe lângă localnici, sunt foarte mulți turiști. Dar în spațiile închise, toată lumea poartă mască.
“Nu cred că am văzut mai mult de una, două persoane care să călătorească cu masca sub nas. Marea majoritate o poartă corect. Și nu vorbim despre masca sanitară cu care ne-am obișnuit noi, ci despre cea tip ffp2, care e mai groasă și mai incomodă”, a spus jurnalistul SpotMedia.ro.
În Austria, masca FPP2 e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani
Din data de 25 ianuarie a acestui an, guvernul austriac a decis că masca de tip FPP2 (pentru personal medical) este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise pentru toate persoanele peste 14 ani.
Și Austria se confruntă cu o creștere a numărului de infectări. Peste 58% din populația de 9 milioane de locuitori s-a vaccinat deja cu cel puțin o doză.
Dacă în data de 4 iulie se înregistra un număr de doar 1.709 persoane infectate, cel mai mic din acest an, două săptămâni mai târziu, numărul cazurilor s-a dublat, în data de 18 iulie, înregistrându-se 3.433.
După toate informațiile și experiențele individuale, modul de a călători în străinătate s-a îmbunătățit semnificativ față de anul trecut.
Persoanele vaccinate întâmpină mult mai puține obstacole și au acces mai rapid prin filtrele sanitare, în plus, certificatul verde de vaccinare a devenit un document de călătorie util și necesar pentru cei care vor să se deplaseze în interiorul Uniunii Europene.
Din Viena, a relatat Gabriel Kolbay