Falsa bătălie pentru un electorat religios: Cum proasta estimare a AUR alimentează frustrarea și extremismul

Falsa bătălie pentru un electorat religios: Cum proasta estimare a AUR alimentează frustrarea și extremismul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii cu valori religioase și care aleg să își manifeste social religia, prin participarea la slujbele din biserică și opțiunea pentru comportamente sociale pe care le consideră în concordanță cu anumite precepte sunt noua descoperire a politicienilor, din care ei speră să tragă cât mai mult profit, uzurpând grosier teme, atunci când nu manipulează pur și simplu muniție periculoasă.

Acest electorat e fie tratat ca fiind inferior și atribuit partidelor extremiste de tipul AUR și Coaliției pentru familie, fie retrograd și pus în sacul PSD, fie, așa cum încearcă PNL acum să muște și el o felie, deopotrivă naționalist și conservator, după rețeta lui Viktor Orban.

Faptul că partidul lui Viktor Orban, Fidesz, a fost exclus din familia politică europeană din care face parte și PNL nu l-a încurcat cu nimic pe Ludovic Orban, pentru care nuanțele ideologice sunt, iată, un moft elitist. Modelul e același: populismul.

ADVERTISING

Până la sondajul de zilele trecute, care arată că aproape 60% dintre români ar opta pentru un partid cu valori tradiționale și religioase, nu aveam date sociologice despre un astfel de electorat.

Nici acum nu avem date despre comportamentul politic al acestuia și mai ales despre opțiuni de vot. În ce măsură regăsesc acești oameni valorile pe care ei le consideră relevante în partidele de pe piață? Pentru că am putea afla că în proporție covârșitoare vorbim despre un electorat în căutare de vehicul politic nou, care nu s-ar duce nici la PSD, nici la PNL și nici atât de mult pe cât am crede la AUR.

Oamenii cu valori conservatoare nu sunt automat retrograzi și ușor manipulabil, nici săraci cu duhul și nici nu confundă tradiționalismul cu naționalismul.

Matricea culturală pe care Ludovic Orban și-a amintit-o de la examenul de bacalaureat, printre formulele de buzunar ale școlii românești, departe de a atrage zona conservatoare pe care liderul PNL o dorește în competiția personală pentru putere, o ridiculizează și îl așază pe Orban în barca populiștilor veștejiți.

Ludovic Orban nu are nici miza, nici forța și nici autenticitatea lui Viktor Orban. El nu urmărește instaurarea unui regim iliberal, din contra. Mai mult, așa cum remarcă și sociologul Barbu Mateescu în dialogul cu Spotmedia.ro, România nu e teren fertil pentru un regim iliberal, pentru că nu are conștiința unor traume colective care să poată pune în mișcare o narațiune naționalistă de tipul celei practicate de Viktor Orban la Budapesta.

Trebuie să fim un partid care să fie puternic legat de Biserică, un partid care să promoveze morala creştină ca fundament al moralei publice. Noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiţionale ale românilor, valori cum sunt familia, Biserica, satul românesc, comunitatea.

Ludovic Orban

Punând în același sac, fără discriminare sociologică și vânturând metafore de bacalaureat, un electorat cu valori creștine, un altul habotnic și sub cupola BOR, adică identificat exclusiv cu cultul ortodox și încă unul îmbrăcat în ie și cu drapelul la balcon, Ludovic Orban a ratat electoratul de tip conservator și a țintit greșit și spre electoratul AUR, care e contestatar al sistemului, pe care îl percepe reprezentat deopotrivă de PSD și PNL.

Dar Ludovic Orban nu a vizat alegătorii PNL, ci facțiunea neoprotestantă din partid care l-ar putea ajuta să își conserve puterea în partid.

A pus în joc pentru asta o mixtură periculoasă, care arată că liderii politici nu doar că nu înțeleg pericolul AUR și îl tratează într-un registru superficial, dar nu ezită să folosească instrumentele și discursul practicat de AUR, pentru a confisca un electorat care, și el, e complet neclarificat sociologic și lecturat în grila facilă, a retrograzilor habotnici.

Ultimele isprăvi ale PNL, de la mesajele anti-minorități sexuale puse în scenă după raportul Matic, un raport despre drepturile și protecția socială ale femeilor și mamelor, până la asocierea făcută de Ludovic Orban între persoanele cu valori religioase și cele naționaliste, alimentează tezele AUR și pun în pericol tocmai ceea ce acest electorat conservator declară că nu vrea: statutul democratic și european al României.

Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului Naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol la naţiunii române ca să nu spun că i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând crucea.Noi suntem altfel.

Noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, partid care ţine de cont de toată matricea componentă a personalităţii României. Noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român indiferent unde este el, că este în România sau trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume.

Ludovic Orban

Politic, Ludovic Orban l-a pus într-o situație vulnerabilă pe președintele Klaus Iohannis, cel care a girat cele două guverne conduse de liberali.

Mai mult, România a ratat rolul de lider democratic, liberal al regiunii în care iliberalismul prinde tot mai mult teren, un rol pe care UE i l-a pus în brațe încă din epoca în care instituțiile europene făceau front comun cu societatea românească, în fața avântului naționalist pe care și-l lua regimul Dragnea.

Citeşte şi alte opinii şi interviuri realizate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇