O nouă specie de stea de mare, de pe vremea dinozaurilor, a fost descoperită

O nouă specie de stea de mare, de pe vremea dinozaurilor, a fost descoperită

O specie de stea de mare, găsită în 2011, s-a dovedit a fi o specie necunoscută până acum, de pe vremea dinozaurilor.

Descoperită la 500 de metri adâncime și la 200 de kilometri est de Noua Caledonie, în sud-vestul Oceanului Pacific, creatura are opt brațe, fiecare cu o lungime de 10 centimetri. Frapează însă prin dinții spectaculoși, arată Science Alert.

Analizele microscopice au dezvăluit o abundență de șiruri de dinți ascuțiți, care căptușesc fiecare maxilar, despre care cercetătorii cred că sunt folosite pentru a prinde și a sfărâma prada.

ADVERTISING

Citește și A fost descoperit parazitul care se hrănește cu limba peștilor și apoi îi ia locul. Gazda poate trăi așa și ani buni

Ophiojura, cum a fost botezată specia, este un tip de animal complet unic și nedescris până acum. Aceasta este ultima specie cunoscută a unei descendențe antice, precum celacantul sau tuatara, se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B.

Oamenii de știință au comparat ADN-ul de la serie de specii marine diferite și au ajuns la concluzia că Ophiojura este separată de cele mai apropiate rude vii ale sale prin aproximativ 180 de milioane de ani de evoluție. Asta înseamnă că cel mai recent strămoș comun al lor a trăit în Triasic sau Jurasicul timpuriu, atunci când dinozaurii abia începeau să se răspândească pe planetă.

ADVERTISING

De atunci, strămoșii lui Ophiojura au continuat să evolueze, ajungând în cele din urmă la specia din zilele noastre, singura supraviețuitoare cunoscută dintr-o descendență evolutivă care datează din urmă cu 180 de milioane de ani.

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇