Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) refuză să participe la ședința Consiliului Național al Rectorilor din acest weekend, invocând lipsa de transparență și ingerințele politice în acest organism consultativ al Ministerului Educației la conducerea căreia s-a aflat și Sorin Cîmpeanu înainte de a deveni ministru.
“Problemele semnalate încă din primăvara anului 2019 în ceea ce privește funcționarea acestui organism consultativ al Ministerului Educației, respectiv lipsa de transparență și interferențele politice, sunt departe de a fi rezolvate, în pofida demersurilor întreprinse de actuala conducere interimară.
CNR are nevoie de o reformă profundă, care să împiedice orice încercare viitoare de a confisca această instituție, pentru a o subordona unor interese personale și/sau politice.
CNR trebuie să evolueze independent de interesele politice și să redevină un exemplu de conduită democratică”, avertizează instituția condusă de prof. univ. dr. Remus Pricopie, într-un comunicat de presă citat de EduPedu.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative insistă că va relua colaborarea cu CNR doar atunci când organizația va ”colabora cu autoritățile statului în interesul comunității academice, nu în interesul partidului de guvernământ, oricare ar fi acesta”.
Președintele CNR: Unii rectori sunt angajați politic, dar în tot spectrul politic
În replică, Daniel David, președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor, spune că regretă decizia SNSPA de a nu participa la consiliul din acest weekend, dar că rectorii sunt angajați în ”tot spectrul politic”, nu doar în partidul aflat la guvernare.
“În CNR unii rectori sunt angajați politic, dar angajați în tot spectrul politic. Și trebuie să spunem că unii rectori nu sunt angajați deloc politic.
Deci a spune că CNR susține partidul aflat la guvernare e o mare greșeală, eu în aceste 6 luni încercând să focalizez activitatea CNR pe componentele academice, sigur în relație când era cazul cu mediul politic, dar fără a fi subordonat mediului politic.
Iar vocea mea, ca președinte al CNR, poate fi ascultată public, unde am criticat lucruri pe care le-am considerat proaste și am susținut lucrurile pe care le-am considerat bune pentru mediul academic făcute de politicieni”, a afirmat David pentru EduPedu.
Citește și: