Şedinţa plenului Parlamentului în care ar fi trebuit să fie numiţi directorii interimari ai SRR şi SRTV a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum.
Ulterior, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a afirmat că actuala putere a acţionat în acest fel pentru a numi conducerile interimare la TVR şi Radioul public prin decizii ale Birourilor Permanente reunite, care nu pot fi atacate la Curtea Constituţională.
În consecinţă, PSD analizează să atace în contencios administrativ deciziile care urmează să fie luate de BP reunite privind numirea directorilor interimari ai TVR şi Radioului public.
„Nu s-a pus la vot niciun consiliu de administraţie. Lucrurile pe care vor să le facă sunt în continuare neconstituţionale. Noi ne prevalăm de un principiu, nu există neapărat nume incluse în această atitudine a noastră vizavi de procedura lor. O vom contesta la Curtea Constituţională, dacă se va ajunge în plen, dar nu mai avem când şi atunci analizăm foarte serios să atacăm în contencios deciziile Birourilor Permanente reunite.
Deciziile Birourilor Permanente reunite nu se pot ataca la CCR, motiv pentru care au şi acţionat astăzi cum au acţionat. Noi o să căutăm, împreună cu juriştii partidului, calea de atac în contencios", a precizat Romaşcanu.
El a spus că "asemenea abuzuri şi atacuri la procedurile parlamentare nu s-au întâmplat niciodată".
"Trebuiau să vină cu Consiliul de administraţie, să facă audieri. Pe partea cealaltă, mai este o chestiune care nu s-a întâmplat. Când vrei să numeşti un director general interimar, sunt nişte proceduri de urmat: nominalizarea din partea tuturor grupurilor parlamentare, audieri în comisii, raport al comisiilor, iar rapoartele să vină în plen pentru validare.
Noi nu am fost puşi în faţa niciuneia dintre aceste opţiuni. Singura opţiune a fost să vină direct cu o propunere pe care noi să o votăm, total neregulamentar, total ilegal", a adăugat Romaşcanu.
Anca Dragu, şefa Senatului, a anunţat că Birourile Permanente se vor reuni joi, de la ora 9:00.
În 17 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea PSD şi a decis că hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit din 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.
Vezi și: