Iohannis a promulgat Legea 5G

Iohannis a promulgat Legea 5G
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea legii care prevede condițiile implementării rețelelor 5G. Odată ce acesta ajunge în Monitorul Oficial legea intră în vigoare.

Anunțul Administrației Prezidențiale vine la doar câteva zile de când legea a fost votată în Parlament.

Parlamentarii Puterii susțin că măsurile din această lege reduc riscurile şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale, iar transparenţa furnizorilor 5G este prima condiţie impusă prin memorandumul 5G semnat între România şi Statele Unite.

5G și securitatea națională - cum se dau licențele

Proiectul a fost inițiat de Guvern și are ca scop selectarea furnizorilor de echipamente 5G care intră pe piața românească.

ADVERTISING

Mai exact, Guvernul vrea să le permită să vândă echipamente 5G doar producătorilor pe care nu îi suspectează că ar pune în pericol siguranța națională a României.

De aceea, în lege se menționează că producătorii de echiapamente 5G trebuie să primească o autorizare. O vor cere de la ministerul care se ocupă de comunicații la momentul depunerii solicitării, căruia îi vor oferi date clare cu privire la acționariat și se vor angaja că nu sunt sub controlul unui guvern străin.

Consiliul Național de Apărare al Țării va face verificări. Și dacă acest organism e de acord, va da aviz pozitiv. În 4 luni de la solicitarea autorizării, producătorul de echipamente 5G va primi autorizație, prin ordin al premierului.

ADVERTISING

În cazul în care CSAT nu dă aviz pozitiv pentru un producător, nici premierul nu are voie să semneze ordin de autorizare. În cazul în care se constată că, de fapt, respectivele echipamente 5G pun în pericol siguranța națională, tot prin ordin de prim ministru autorizația se va retrage.

Amenințarea Chinei

Toate acestea contează pentru că pe piața românească sunt deja producători de tehnologie care fac și produse dotate cu tehnologie 5G și vin din țări care au ridicat suspiciuni atât Guvernului de la București, dar și autorităților de la Bruxelles.

Un exemplu este Huawei, care – deși nu poate fi în sine bănuită de intenții obscure – vine din China. Și nu e deloc sigur că ar avea cum să reziste presiunilor Guvernului de la Beijing, în cazul în care acesta i-ar cere să sprijine acțiuni care să pună în pericol siguranța națională a României.

ADVERTISING

De fapt, de prin 2019, presa internațională a avansat ideea că Guvernul Chinei ar fi chiar acționar la Huawei, prin interpuși. Dar conducerea companiei a dezmințit de mai multe ori.

Amenzi mari

Una peste alta – potrivit proiectului adoptat astăzi de deputați – furnizorii de servicii de comunicații (cum ar fi companiile de telefonie și internet) nu vor mai avea voie să lucreze cu echipamente ale producătorilor care nu au autorizație emisă prin ordin de premier.

Dacă o fac, riscă amenzi cuprinse între 1 și 5% din cifra de afaceri.

În cazul în care unui producător i se retrage autorozația, echipamentele sale deja aflate la vânzare sau la utilizatori vor mai putea fi folosite pentru o perioadă de 5 ani.

Și tot pentru o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare a legii vor mai putea fi folosite și echipamentele care sunt acum pe piață și al căror producător nu va obține autorizație.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇