Milioane de păsări din zeci de specii sunt amenințate de modificările din Legea Vânătorii, la un pas de adoptare în Parlament

Milioane de păsări din zeci de specii sunt amenințate de modificările din Legea Vânătorii, la un pas de adoptare în Parlament

Societatea Ornitologică Română atrage atenția că în Parlament se lucrează la modificarea Legii Vânătorii și că, dacă va fi adoptată în forma de la acest moment, zeci de specii de păsări vor fi amenințate.

SOR spune, într-un comunicat, că a fost încălcată procedura și proiectul de modificare nu a fost supus unei dezbateri reale, astfel că societatea nu a putut aduce opinii.

Sunt două modificări principale pe care parlamentarii vor să le aducă. Prima vizează renunțarea la sistemul de cote anuale pentru speciile de păsări migratoare și înlocuirea acestuia cu un număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător. Cea de-a doua modificare vizează diminuarea timpului de stagiatură pentru a dobândi calitatea de vânător.

ADVERTISING

„Prin noul sistem propus s-a scos conceptul de număr maxim care poate fi recoltat într-un sezon. În felul acesta limita la care se poate ajunge e condiționată doar de numărul de vânători activi și nu de reglementări legislative. Practic s-a înlocuit cota maximă care se poate recolta cu o funcție matematică care se poate duce teoretic spre infinit", a declarat directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână.

Astfel, SOR arată că, dacă în forma inițială a legii pentru specia gârlița mare (Anser albifrons) exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă propusă această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de 10 exemplare pentru fiecare vânător. În acest fel, s-a estimat că pentru gârlița mare într-un sezon de vânătoare în noua formă se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai mare decât în forma inițială a legii.

ADVERTISING

”Situația e la fel de îngrijorătoare și pentru o specie cu un statut de conservare nefavorabil, turturica (Streptopelia turtur). Aceasta a înregistrat un declin accentuat în Europa în ultimele decenii, fapt pentru care a dobândit statutul de specie vulnerabilă, atât la nivel european, cât și global. Cota în sezoanele trecute era de aproximativ 40.000 de exemplare. În noua formulă, se poate ajunge la 900.000 de exemplare”, se mai arată în comunicat.

Exemplele continuă cu ciocârlia de câmp (Alauda arvensis). Dacă după vechiul mecanism cota era de circa 400.000 de exemplare, în forma actuală se poate ajunge la 1.141.950 de exemplare.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, SOR atrage atenția că reducerea perioadei de stagiu pentru obținerea permisului de vânător reprezintă un factor suplimentar de pericol atât pentru speciile protejate, cât și pentru speciile admise la vânătoare.

Mai exact, timpul scurt de pregătire crește riscul de confuzie între speciile de păsări la care vânătoarea este permisă și cele interzise la vânătoare.

Datele cu privire la cazurile de braconaj anchetate de Poliția Română și de Poliția de Frontieră arată un număr de 359 de infracțiuni cu începere a urmăririi penale în 2020.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇