Imagini apocaliptice cu erupţia vulcanului Nyiragongo. Bilanţul victimelor creşte, iar fluxul de lavă neagră e înalt cât trei etaje (Galerie video)

Imagini apocaliptice cu erupţia vulcanului Nyiragongo. Bilanţul victimelor creşte, iar fluxul de lavă neagră e înalt cât trei etaje (Galerie video)

Fluxul de lavă care s-a scurs după erupţia de sâmbătă seară pe versanţii Nyiragongo din estul Congo, unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi vulcani, s-a oprit la mică distanţă de suburbiile din oraşul Goma.

Aici, locuitorii au revenit treptat acasă duminică, îngrijoraţi în special de activitatea seismică intensă, relatează AFP şi Reuters.

După ce au fugit speriaţi de miile de erupţii din cursul nopţii, ''majoritatea oamenilor s-au întors sau se întorc acasă'', a declarat unul dintre locuitori. Ei urmăresc cu atenţie muntele impunător care se înalţă deasupra oraşului, unde în a doua parte a serii nu a fost constatată o activitate seismică notabilă.

''Sunt persoane care nu mai au case. Au pierdut totul, stau acolo, cu familiile, în faţa magazinelor, de-a lungul drumurilor; sunt foarte mulţi, sute de oameni'', potrivit acestui martor.

La căderea întunericului, sute dintre locuitori se pregăteau să-şi petreacă noaptea pe stradă, pe saltele luate pe fugă. Aparent, fără să fi primit ajutor umanitar.

ADVERTISING

O delegaţie formată din mai mulţi miniştri din Kinshasa era aşteptată seara târziu la Goma, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Patrick Muyaya.

După două reuniuni de urgenţă ale Guvernului, care ''monitorizează îndeaproape situaţia'', el a promis ''o acţiune mai energică''. "Pentru moment, urgenţa este de a oferi asistenţă populaţiilor strămutate", a declarat Muyaya, duminică seară, anunţând în trecere revenirea la Kinshasa a preşedintelui Felix Tshisekedi, care şi-a întrerupt un turneu european.

DR Congo volcano: thousands flee as Mount Nyiragongo lava flows destroy homes

Orașul a fost cruțat

Imensul flux de lavă şi-a oprit înaintarea în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în apropiere de suburbia Buhene, care marchează limita nord-estică a oraşului Goma.

"Oraşul a fost cruţat", a declarat duminică dimineaţă guvernatorul militar al provinciei, generalul Constant Ndima.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Numeroase locuinţe au fost înghiţite de fluxul de lavă amestecată cu roci, de culoare neagră, de câteva sute de metri lăţime.

Locuitorii ale căror case au fost parţial înghiţite de lavă au încercat pe tot parcursul zilei de duminică să recupereze unele obiecte, stropind cu apă rocile incandescente.

Congo's Mount Nyiragongo volcano erupts after nearly 2 decades| Latest World News| WION English News

Numeroase victime

Grămezi de fier răsucite în temperatura ca de cuptor puteau fi văzute ieşind din loc în loc din roca fumegândă, care se întindea cât se vedea cu ochii. Fluxul de lavă s-a oprit la mică distanţă de aeroportul din Goma.

15 persoane şi-au pierdut viaţa - nouă în accidente produse în trafic în contextul panicii create, două arse şi patru deţinuţi care au murit în timp ce încercau să evadeze din închisoarea Munzenze din Goma, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În total, 17 sate au fost afectate, la fel şi drumul principal din regiune, care leagă Goma de nordul provinciei, dar şi o linie de înaltă tensiune, care a fost întreruptă, potrivit lui Patrick Muyaya, care a declarat că există ''numeroase pierderi de bunuri şi mărfuri''.

ADVERTISING

Potrivit Unicef, ''peste 150 de copii au fost separaţi de familiile lor şi există temeri că alţi peste 170 ar putea fi dispăruţi''.

Duminică dimineaţă, fluxul de lavă neagră, de aproape un kilometru lăţime, putea fi văzut la periferia oraşului Goma, unde începuse să se răcească. În unele zone, stratul avea o înălţime echivalentă cu cea a trei etaje, acoperind chiar şi unele clădiri mari.

Locuitorilor din cartierele aflate în ''zona roşie'', adică aproape de fluxul de lavă din nord-estul Goma, nu li s-a permis accesul.

Erupţia s-a produs după apariţia unor fisuri pe lateralele vulcanului, provocând curgeri de lavă în diferite direcţii.

Casele se mişcă

Pe parcursul zilei de duminică, străzile din Goma au redevenit animate, populaţia urmărind cu atenţie vulcanul. Cutremurele însă, uneori foarte puternice, au zguduit oraşul la intervale regulate, devenind din ce în ce mai numeroase după-amiaza şi în prima parte a serii. Mai multe dintre aceste mişcări telurice au fost resimţite până la Kigali, capitala ţării vecine, Rwanda.

''Acest lucru creează psihoză în rândul populaţiei; acestea sunt cutremure mari, chiar şi casele solide se mişcă'', a declarat un martor citat de AFP.

Erupţia de sâmbătă seară, pe un versant al vulcanului Nyiragongo, a surprins pe toată lumea, inclusiv autorităţile, care au ordonat evacuarea oraşului.

Zeci de mii de persoane au fugit către postul de frontieră cu Rwanda, din apropiere, la sud de Goma, sau spre sud-vest, către regiunea Masisi.

Aerial images of destruction in east DR Congo after Nyiragongo volcano erupts | AFP

La fel ca în 2002

Cea mai recentă erupţie majoră a Nyiragongo, la 17 ianuarie 2002, a provocat moartea a aproximativ 100 de persoane.

Erupţia de sâmbătă a semănat în multe privinţe cu cea din urmă cu 19 ani.

Sâmbătă seară, două fluxuri de lavă s-au scurs din vârful vulcanului, unul spre est, în zone locuite, dar nu urbane, către graniţa cu Rwanda, situată în apropiere, iar celălalt spre sud, ajungând noaptea până la marginea oraşului Goma.

Potrivit unei surse ONU, care citează un vulcanolog, erupţia din acest weekend ''este exact la fel ca cea din 2002''. ''Niciun semn de avertizare, doar lava din craterul care s-a golit'', a spus acesta.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu şase vulcani, printre care Nyiragongo şi Nyamuragira din apropiere, care au înălţimi de 3.470, respectiv 3.058 metri.

Cea mai gravă erupţie a Nyiragongo a avut loc în 1977, când 600 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Nyiragongo nu mai fusese monitorizat de şapte luni din cauza lipsei finanţării guvernamentale pentru Observatorul local de vulcanologie, potrivit directorului acestei instituţii.

Autorităţile au avertizat că situaţia continuă să fie periculoasă, iar activitatea seismică din zonă ar putea conduce şi la alte scurgeri de lavă pe versanţii vulcanului.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇