Numărul cazurilor active de COVID-19 din România a scăzut vineri sub 20.000, pentru prima oară din septembrie anul trecut.
Vineri, în țara noastră erau bolnavi de COVID 19.163 de oameni. Ultima dată când numărul cazurilor active a fost la acest nivel a fost pe 26 septembrie anul trecut (18.994 de cazuri active), înainte ca țara noastră să fie lovită de valul doi de COVID.
Chiar dacă din punctul de vedere al cazurilor noi și active stăm mai bine decât atunci, în ce privește decesele și numărul pacienților internați la ATI, situația la acest moment este mai gravă.
Pe 26 septembrie, când aveam sub 19.000 de cazuri active, au fost înregistrate 1.552 de cazuri noi și 54 de decese. În spitalele COVID erau 7.249 de pacienți din care 512 la ATI.
Vineri, 14 mai, au fost raportate 835 de cazuri noi de COVID, dar 105 decese. Totodată, dacă în spitale sunt la acest moment 5.276 de pacienți, 809 dintre ei sunt în stare gravă la ATI.
Aceste date vin în contextul în care România este în ajunul marii relaxări. De la miezul nopții, va fi anulată carantina de noapte și obligativitatea purtării măștii.
Au fost anunțate și alte relaxări în ce privește organizarea de evenimente publice și private, premierul Florin Cîțu explicând că astfel vrea să le arate românilor că vaccinarea le redă libertatea de mișcare.
Există însă și voci care spun că autoritățile s-au grăbit și nu au gândit până la capăt măsurile. Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, spune că faptul că toată lumea poate să renunțe la mască va duce la scăderea ritmului de vaccinare şi va induce ideea falsă că lucrurile au revenit la normal.
El a spus că un model de urmat ar fi fost SUA, unde doar cei vaccinați pot să nu poarte masca de protecție.
”Liderii nostri nu au curajul si responsabilitatea sa ia deciziile corecte, sunt prea preocupati sa nu se supere oamenii!”, a criticat Cherecheș.
Citește și: