Toți angajații PMB iau spor de condiții vătămătoare. Primăria nu vrea să spună de ce

Toți angajații PMB iau spor de condiții vătămătoare. Primăria nu vrea să spună de ce
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Capitalei refuză să dezvăluie care sunt factorii nocivi din cauza cărora le acordă spor de condiții vătămătoare de muncă tuturor angajaților săi.

La solicitarea SpotMedia.ro, Primăria Capitalei a transmis încă de acum mai bine de o lună că toți angajații săi – adică 1.040 de persoane, la acel moment – iau spor de condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

E un spor care - potrivit Legii Salarizării personalului plătit din fonduri publice, dar și a unui regulament adoptat de Guvern în urmă cu aproape 4 ani – se acordă ca procent din salariu.

Justificarea acordării sporului ca procent din salariu, în cazul unei primării, e discutabilă. Motivul: dacă în același birou muncesc oameni cu salarii diferite, cea mai mare sumă plătită sub formă de spor de condiții vătămătoare de muncă o vor încasa aceia cu salarii mai mari.

Or, nu e deloc clar dacă acele persoane cu salarii mai mari sunt și cele mai afectate de condițiile vătămătoare și, în consecință, ar trebui să încaseze spor în sumă mai mare.

ADVERTISING

Una peste peste alta, Primăria Capitalei le-a plătit angajaților săi, în lunile ianuarie și februarie, sporuri pentru condiții de muncă în sumă totală de 2.202.916 lei.

Asta, deși cei mai mulți lucrează în sediul instituției de pe Bulevardul Regina Elisabeta, a cărui reabilitare s-a încheiat prin 2016.

În context, am cerut instituției să ne spună câți factori vătămători acționează simultan asupra salariaților instituție și care sunt aceștia.

De asemenea, am cerut să aflăm cine, când și la cererea cui a realizat măsurători pentru a stabili care sunt condițiile nocive de muncă.

După mai bine de o lună, Primăria Capitalei ne-a trimis un document doar din dorința de a-și bifa obligația de a răspunde la solicitărea formulată de noi, în temeiul Legii 544/2001.

Din păcate, documenul nu conține multe dintre informațiile pe care le-am cerut.

Mai exact, Primăria Capitalei ne-a comunicat că sunt 5 factori nocivi care acționează asupra angajaților săi. Dar a refuzat să menționeze în clar care sunt acești factori.

ADVERTISING

PMB ne-a spus că s-au făcut cele mai recente măsurători pe 26 octombrie 2020. A fost într-o luni, cu numai 3 zile înainte ca Nicușor Dan să depună jurământul de primar general.

În schimb, chiar dacă s-au făcut înainte ca Nicușor Dan să își preia funcția, măsurătorile sunt valabile pentru mai bine de jumătate din mandatul acestuia, adică până pe 26 octombrie 2023.

PMB a transmis că Direcția de Sănătate Publică București a interpretat rezultatele măsurătorilor, dar n-a dorit să spună cine a făcut măsurătorile pentru a stabili care sunt factorii nocivi și în ce măsură acționează aceștia.

În schimb, instituția s-a mulțumit să ne transmită că ”măsurătorile au fost realizate de către societatea care a participat și a câștigat procedura de achiziție derulată prin platforma electronică SEAP”.

Despre ce societate și despre ce procedură din SEAP este vorba? Primăria Capitalei n-a considerat necesar să ne spună cu toate că a avut la dispoziție o lună întreagă pentru a aduna informații și pentru a ne comunica răspunsul.

ADVERTISING

În consecință, SpotMedia.ro a formulat o reclamație administrativă (în temeiul Legii 544/2001) cu scopul de a afla informații clare privind factorii nocivi care acționează asupra salariaților Primăriei Capitalei.

Vom continua demersurile preăzute de lege pentru a afla aceste informații.

Lipsa de transparență e boală grea și la alte primării din București

La solicitarea SpotMedia.ro, PMB ne-a comunicat că primarul Capitalei, Nicușor Dan, și viceprimarii Stelian Bujduveanu și Horia Tomescu nu încasează sporurile de condiții vătămătoare de muncă.

În schimb, managerul public, Diana Punga, ia sporul de condiții vătămătoare de muncă.

Din informațiile comunicate de PMB la solicitarea SpotMedia.ro reiese că Punga a fost numită în funcția de administrator public pe 22 februarie. Și pentru săptămâna din lună în care a fost în funcție a încasat un spor de condiții vătămătoare de muncă de 580 de lei.

Reamintim că, dintre cele 7 primării din București, în afară de cea Generală, mai acordă spor de condiții vătămătoare de muncă încă două. Anume: Primăria Sectorului 2 și Primăria Sectorului 4.

Conducerea Primăriei Sectorului 2 a fost transparentă și ne-a comunicat toate datele legate de motivele care stau la baza acordării căre toți angajații a sporului de 15% din salariul brut de bază pentru condiții vătămătoare de muncă. În plus, primarul de sector, Radu Mihaiu, a precizat că vrea să refacă măsurătorile, când legea i-o va permite.

În schimb, Primăria Sectorului 4 ne-a transmis doar că angajații săi primesc un spor de 10% din salariul brut de bază pentru condiții periculoase sau vătămătare de muncă.

Reprezentanții biroului de comunicare de la PS4 au susținut – la solicitarea SpotMedia.ro – că vor oferi și detalii cu privire la factorii nocivi care acționează în primăria de sector și care justifică plata sporului. Ulterior, însă, n-au mai venit cu niciun detaliu, în ciuda faptului că am solicitat acest lucru.

SpotMedia.ro va contiua să caute informații despre motivele care stau la baza acordării sporurilor de condiții periculoase în primării și va reveni cu detalii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇