Hipertensiunea este o problemă a multora și, chiar dacă nu este în prezent, riscul e mare să devină una pe măsură ce trec anii. Ce știm, grație cercetărilor de până acum, este că trebuie să continuăm să facem sport pentru ca tensiunea arterială mărită să nu devină o problemă. Dar de câtă mișcare avem nevoie pentru asta?
Recent, oamenii de știință au răspuns la această întrebare. În urma unui studiu la care au participat 5.000 de americani din mai multe orașe a reieșit că „menținerea activității fizice în timpul perioadei de maturitate, la niveluri mai ridicate decât recomandat anterior, ar putea fi deosebit de importantă” pentru prevenirea hipertensiunii, după cum a explicat Kirsten Bibbins-Domingo, unul dintre autorii studiului și epidemiolog la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).
„Adolescenții și adulții tineri ar putea fi activi din punct de vedere fizic, însă aceste obiceiuri se schimbă odată cu vârsta”, a mai spus acesta, conform Science Alert.
De menționat este faptul că, în studiul de față, subiecții au fost monitorizați pe parcursul a trei decenii. Atât la bărbați, cât și la femei, nivelurile de activitate fizică au scăzut de la vârsta de 18 până la 40 de ani, iar ratele de hipertensiune au crescut. Potrivit oamenilor de știință, asta sugerează că începutul maturității reprezintă o fereastră de timp importantă pentru intervenție, astfel încât să fie prevenită hipertensiunea la vârsta de mijloc.
„Aproape jumătate dintre participanții noștri aveau niveluri suboptimale de activitate fizică la începutul maturității, ceea ce a fost asociat cu debutul hipertensiunii. Asta indică faptul că trebuie să creștem standardele minime pentru activitate fizică”, a spus Jason Nagata, autor principal al studiului și expert de la UCSF.
Concret, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cinci ore de exerciții moderate pe săptămână scad considerabil riscul de hipertensiune, în special dacă activitatea fizică era continuată până la vârsta de 60 de ani.
Cel puțin 1 din 4 bărbați și 1 din 5 femei suferă de hipertensiune, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Însă majoritatea oamenilor cu tensiune arterială crescută nici măcar nu știu că suferă de așa ceva, tocmai de aceea afecțiunea este numită uneori „ucigașul tăcut”.
Hipertensiunea poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral, fiind și un factor de risc pentru apariția demenței, mai târziu în viață.
Citește și: