O veste bună despre nefastul 2020: Am avut creştere record a energiei regenerabile şi sunt două ţări cărora li se datorează

O veste bună despre nefastul 2020: Am avut creştere record a energiei regenerabile şi sunt două ţări cărora li se datorează

Peste 80 la sută din capacităţile de producţie a energiei electrice construite în 2020 au fost pe bază de energie regenerabilă, preponderent solară şi eoliană, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), cu sediul în Abu Dhabi.

Creşterea înregistrată anul trecut este una record, de 260 GW (10,3%), până la 2.799 GW, fiind susţinută în special de China şi de SUA, notează Bloomberg

Astfel, China a construit anul trecut capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile de 136 GW, la paritate cu întreaga capacitate de producţie a Spaniei. De altfel, aproape două treimi din capacităţile de acest fel adăugate în 2020 se află în Asia.

ADVERTISING

În acelaşi timp, SUA au instalat capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile de 29 GW.

„Aceste numere spun o poveste remarcabilă. În ciuda faptului că a fost o perioadă dificilă, aşa cum am prezis, 2020 marchează începutul deceniului energiei regenerabile. Costurile se prăbuşesc, pieţele de tehnologie curată sunt în plină dezvoltare şi niciodată nu au fost mai evidente beneficiile tranziţiei energetice”, spune şeful IRENA, Francesco La Camera.

Energia din surse regenerabile se află însă în continuare în urma celei obţinute din surse mai poluante, cu o pondere de 36,6 la sută în capacitatea totală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

China, care este cea mai mare piaţă pentru energie curată, este în acelaşi timp şi cel mai mare poluator al planetei.

Potrivit IRENA, decarbonarea în vederea limitării celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice presupune că energia regenerabilă trebuie să crească de zece ori până în 2050, respectiv investiţii de 4,4 mii de miliarde de dolari pe an.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇