Circuitul profesionist feminin de tenis (WTA) a anunţat că vor exista viitoare ajustări ale sistemului său revizuit de stabilire a clasamentului mondial, care a fost introdus anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, înainte de a reveni la metoda sa tradiţională, informează Reuters.
Sistemul tradiţional opera pe baza celor mai bune 16 rezultate ale unei jucătoare, pe parcursul ultimelor 52 de săptămâni, însă a fost îngheţat în luna martie 2020, atunci când tenisul profesionist s-a oprit din cauza crizei sanitare globale.
WTA a făcut modificări ale sistemului înainte ca circuitul feminin să reînceapă, în luna august, permiţându-e jucătoarelor să-şi păstreze punctele dincolo de perioada de 52 de săptămâni, din cauza anulării turneelor şi a restricţiilor de călătorie.
Cu toate acestea, în urma criticilor din partea fanilor tenisului şi a experţilor legate de faptul că această ierarhie nu ţine pasul cu realitatea, WTA a decis să aducă unele modificări, înaintea revenirii la clasamentul clasic.
"WTA a lucrat îndeaproape cu Consiliul jucătoarelor WTA, cu jucătoarele şi cu board-ul WTA în ultimele luni, pentru a identifica modificările adecvate ale clasamentului WTA, care vor ajuta să servească drept cale pentru a reveni la clasamentul tradiţional, de 52 de săptămâni", a precizat directorul executiv al WTA, Steve Simon, într-un comunicat.
Potrivit noii ajustări decisă de WTA, jucătoarele vor putea să păstreze punctele din clasament pentru minimum 52 de săptămâni, dar nu mai mult de doi ani.
Noul sistem de stabilire a clasamentului va intra în vigoare începând din 5 aprilie, după ce desfăşurarea turneului Miami Open, de categoria WTA 1.000.
Sistemul revizuit a devenit ţinta criticilor, fiind acuzat că oferă o imagine falsă a tenisului feminin. Astfel, australianca Ashleigh Barty nu a jucat timp de 11 luni, dar a rămas pe prima poziţia a clasamentului WTA graţie noului sistem, care le-a permis jucătoarelor să sară peste turnee, fără a pierde puncte.
Barty nu şi-a apărat anul trecut titlul cucerit la Roland Garros în 2019, dar a reuşit să-şi păstreze punctele primite după succesul său pe zgura pariziană.
În schimb, japoneza Naomi Osaka a câştigat Openul Statelor Unite în 2020 şi Australian Open luna trecută, dar a a rămas în spatele australiencei în clasamentul feminin.
Circuitul masculin, criticat la rândul său pentru modificarea sistemului de stabilire a clasamentului ATP, urmează să revină la sistemul tradiţional de 52 de săptămâni, începând din luna august.
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro: