O veste foarte bună a săptămânii care se încheie (pe lângă „achitarea” primită de vaccinul Astra Zeneca) a fost, fără îndoială, nominalizarea la Oscar a documentarului Colectiv. Dar dincolo de succesul imens al lui Alexander Nanau și al lui Cătălin Tolotan, amărăciunea este că ei se duc la Oscar cu o relatare nu doar din trecutul, ci, în bună măsură, și din prezentul României.
Mai nimic nu s-a schimbat după Colectiv și cea mai bună dovadă este tragedia bărbatului ars, ajuns în Belgia după atâtea tergiversări și atât de infectat, încât, potrivit doctorului care l-a îngrijit acolo, rănile miroseau. Nu a supraviețuit.
La fel ca alte tragedii colective din istoria noastră, și tragedia Colectiv a avut un vârf de indignare și furie, a generat un tsunami emoțional, după care bussines as usual, totul a reintrat în normal.
Infecții nosocomiale? Și-au trăit și ele momentul de "glorie" în scandalul Hexipharma, după care au intrat din nou în banalitate. Există informații că numărul foarte mare de decese ale bolnavilor de Covid care ajung să fie intubați are o explicație în acest tip de suprainfectare. E însă un subiect care nu mai interesează.
Două exemple recente.
Cazul Onești a creat o imensă emoție publică. Un pensionar furios a ucis doi oameni absolut nevinovați după o operațiune lamentabilă a poliției. Ecranele au stat galbene zile întregi, au fost declanșate anchete.
Rezultatul? Trei chestori, în frunte cu împuternicitul la conducerea Poliției române au ieșit la presă cu principalul scop să convingă lumea că IGPR a fost dezinformat, nu a știut, nu avea de unde să știe. Centrul imaculat care nici măcar la televizor nu se uita. Vina este exclusiv la nivelul poliției din Onești și a IPJ Bacău. Doar cei mai mici sunt ceva mai afectați.
În schimb, șeful IPJ Bacău a ajuns director adjunct al Direcției de management strategic și suport informațional din IGPR, pentru că un chestor nu putea primi o poziție inferioară.
Iar adjunctul IPJ Bacău s-a întoars șef la Poliția Bacău, post pe care era titular prin concurs. Surse din poliție spun că au fost protejați pentru a nu mărturisi cui au cerut trupe SIAS la IGPR și cine a refuzat să le trimită.
Și gata, s-a rezolvat.
Dl chestor general și universal, Bogdan Despescu, secretarul de stat responsabil pentru haosul din poliție este încă pe locul său, deși noul ministru face trei luni de când e funcție.
IGPR tot nu are un șef titular, fiind condus tot de dl Mirițescu, pudelul dlui Despescu, iar Poliția Română rămâne mai ineficientă decât vânzătoarea din benzinărie care a răpus singură trei hoți înarmați.
Onești s-a întâmplat după Caracal, alt eșec monumental al Poliției Române. Diferența este că atunci victima a sunat la 112 pentru un ajutor care nu a venit pentru că locul nu a fost identificat. Acum chiar agresorul a sunat la 112 să anunțe unde e și ce face, iar poliția a stat 6 ore să se uite la el din fața blocului. Progres, nimic de zis!
Am avut scandalul vaccinării paralele. Datele Recorder au arătat că 7.000 de oameni au primit vaccin fără să fi avut dreptul.
Singura anchetă a fost făcută la nivelul MApN în centrele militare din Spitalul Militar de la Focșani, au fost identificate 145 de vaccinări nelegale, șeful spitalului a fost demis. Plus vaccinarea unui fiu de general, pentru care generalul si-a dat demisia.
Dar oare în centrele civile de vaccinare nu a fost nicio problemă? Recorder spune cu totul altceva:
Aceste cazuri au interesat pe cineva? A declanșat cineva controale? Poate că erau doze rămase la finalul zilei care ar fi fost o prostie imensă să fie aruncate. Dar așa este?
L-am întrebat marți pe ministrul Voiculescu câte controale a inițiat în centrele de vaccinare civile, după cum col. Gheorghiță susține că i-a cerut de mai mult timp. Nu am primit încă niciun răspuns de la ministrul transparenței. A fost demis un șef de spital militar și subiectul e închis. Ne-am răcorit. Mergem mai departe, spre alt scandal.
Din răcorire în răcorire, din criză în criză care se încheie la fel, în coadă de pește, suntem condamnați la repetare.