Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază (ISTH) recomandă ca toți adulții eligibili să fie vaccinați în continuare – în ciuda deciziei luate de țări precum Austria, Danemarca, Norvegia și Islanda să suspende temporar folosirea serului AstraZeneca în contextul celor câteva cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge după inoculare.
„La acest moment, numărul mic al evenimentelor trombotice în raport cu milioanele de vaccinuri anti-COVID nu sugerează o legătură directă între acestea”, se arată în comunicatul ISTH.
Societatea amintește că apariția cheagurilor de sânge este ceva comun în rândul populației și că până acum nu a fost asociată cu vaccinarea.
„În prezent, nu știm dacă declanșarea trombozelor după primirea serului a fost o coincidență sau dacă vaccinarea poate cauza - extrem de rar - apariția unor cheaguri de sânge. Important de menționat este faptul că testele clinice nu au identificat acest risc asociat vaccinării cu niciunul din serurile aprobate”, adaugă reprezentanții ISTH.
Aceștia mai spun că potențialele efecte adverse nu se compară sub nicio formă cu formele grave ale bolii - nici pentru pacienții care au un istoric de formare de cheaguri de sânge sau care iau medicamente pentru „subțierea” sângelui.
Totuși, recomandă să fim atenți la eventualele simptome ale trombozei, precum: dureri de picioare, umflături sau zone roșiatice pe piele, dificultăți în respirație, bătăi neregulate ale inimii, amețeli, tuse cu sânge, tensiune arterială mică sau senzații de leșin. Și să cerem ajutor specializat, dacă e cazul.
Amintim că în România s-au făcut vaccinuri din lotul suspendat în Italia. Inclusiv Emil Boc, primarul Clujului, a primit o astfel de doză. În țara noastră s-a decis înlocuirea totală a lotului cu probleme cu altele pentru ca vaccinarea cu AstraZeneca să poată continua.