Oamenii întreabă, RO Vaccinare răspunde: Cum putem, totuși, să alegem ce ser primim, la cât timp după boală ne putem vaccina și de ce nu suntem înjectați în picior?

Oamenii întreabă, RO Vaccinare răspunde: Cum putem, totuși, să alegem ce ser primim, la cât timp după boală ne putem vaccina și de ce nu suntem înjectați în picior?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 au răspuns, luni, într-o nouă sesiune Q&A, întrebărilor cetățenilor pe tema vaccinării.

Vreau să mă vaccinez cu ARNm, de ce nu se poate? De ce Halep a fost vaccinată cu Pfizer? De ce nu se vorbește absolut deloc despre SIRVA (shoulder injuries related to vaccine administration)? Cum se pot introduce însoțitorii persoanelor cu dizabilități în platformă?

Acestea sunt doar câteva din întrebările care și-au găsit răspuns luni seară pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Reprezentanții CNCAV au explicat că etapa a 3-a de vaccinare nu va fi restricționată la un singur vaccin, că sportivii au fost programați de când România avea doar Pfizer și Moderna aprobate, iar tinerii de 16 ani cu boli cronice vor putea fi vaccinați tot doar cu aceste două vaccinuri.

Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct!Din acest moment și până la ora 17.00 vom răspunde...

Posted by RO Vaccinare on Monday, March 1, 2021

Vaccinul AstraZeneca este sau nu recomandat celor cu probleme cardiace cu implantare de stent ?

Afecțiunile cardiace nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinul AstraZeneca sau pentru celelalte două vaccinuri autorizate în acest moment în Romania. Pentru recomandări personalizate consultați medicul dvs curant sau medicul de familie.

La cât timp după vindecarea de Covid se recomandă vaccinarea?

În studiile clinice nu a fost criteriu de excludere un anumit interval de timp după boală, ci chiar a fost încurajatã înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvență mai mare a reacțiilor adverse în rândul acestora, comparativ cu restul voluntarilor.

ADVERTISING

Prin urmare, orice persoană care dorește să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atât timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării și a terminat perioada de izolare.

Administrarea intramusculară a vaccinurilor este efectuată de obicei în muschiul deltoid al mâinii nedominante.

În situații rare, pot exista într-adevar erori de administrare care să rezulte în afectarea articulației umărului, dar acestea pot fi prevenite prin respectarea protocoalelor și recomandărilor medicale deja existente.

În anumite circumstanțe, se poate opta pentru administrarea vaccinului în altă zonă (exemplu picior), dar acest lucru nu este uzual, necesită utilizarea unui ac de lungime mai mare și nu este neapărat lipsit de riscuri specifice în ceea ce privește erorile de administrare.

Puteți publica undeva lista medicamentelor care NU trebuie luate înainte/imediat după vaccinare. Sau să ne confirmați că nu există restricții. Faza 2 e în principal pentru bolnavi cronici și persoane în vârstă.

În studiile clinice au fost înrolate și persoane cu tratamente cronice pentru diferite afectiuni și nu au fost observate modificari în profilul de siguranță. Din experientele cu alte tipuri de vaccinuri, nu este de așteptat să existe interacțiuni nefavorabile la administarea vaccinului concomitent cu tratamentele cronice ale persoanelor în cauza, însă aceste lucruri se vor mai studia/observa în timp.

ADVERTISING

Nu au fost studiate interacțiunile cu alte vaccinuri, motiv pentru care este indicat să se administreze la distanță de minim 2 săptămâni de alte tipuri de vaccin. Sunt propuse studii pentru interacțiuni cu vaccinuri utilizate des, cum ar fi vaccinul antigripal.

O persoană sub 55 de ani, cu obezitate, se poate vaccina în etapa a II-a, în condițiile în care nu a fost diagnosticată efectiv de nici un medic? Are nevoie de un diagnostic clar de la medicul specialist?

Pentru ca persoana respectivă să poată fi încadrată în categoria a II-a este necesar ca diagnosticul de boală cronică să fie stabilit de către un medic. În acest sens, vă recomandăm să luați legătura cu medicul de familie.

Există posibilitatea ca persoanele care au probleme de sănătate, dar au sub 55 de ani, să se vaccineze cu Moderna sau Pfizer?

Da, de exemplu programările deschise pe 27 februarie pentru vaccinul Pfizer au fost pentru persoane peste 65 de ani sau persoane cu afecțiuni cronice începând cu vârsta de 16 ani.

Astfel de optiuni vor mai fi disponibile și pe viitor (inclusiv pentru vaccinul Moderna), în funcție de volumul de doze primit.

De menționat este că toate cele trei vaccinuri autorizate în momentul de față pe piața din România previn aproape în totalitate cazurile COVID-19 severe ce necesită spitalizare și terapie intensivă.

Persoanele care au avut MDR-TB în trecut și s-au vindecat se pot programa pentru vaccinare în etapa 2 cu Pfizer?

La acest moment nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin. În etapa a II-a se pot programa persoane cu afecțiuni cronice. Având în vedere antecedentele dvs de tuberculoză multi-drog rezistentă, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dvs pneumolog sau cu medicul de familie pentru a stabili dacă sunteți eligibil pentru vaccinare în etapa a II-a.

ADVERTISING

Doresc să mă vaccinez, însă cu tehnologia ARNm. Pe platforma de programare există informații transparente în legătură cu tipul de vaccin?

În momentul de față nu se are în vedere ca o persoană să poată opta pentru un anumit tip de vaccin, iar această funcție nu este implementată în platforma de vaccinare. Evident că o persoană programată poate identifica ușor tipul de vaccin ce urmează a-i fi administrat pe baza intervalului dintre doze și își poate modifica programarea selectând un alt centru de vaccinare (potențial cu un alt vaccin).

Menționăm că acest lucru ar putea însemna și re-programarea pentru vaccinare mult mai târziu decât programarea inițială, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor.

Toate cele 3 vaccinuri autorizate în momentul de față pe piața din România au o eficiență mare în prevenția cazurilor simptomatice COVID-19 și oferă o protecție aproape totală împotriva spitalizării și decesului. Este mult mai important să vă vaccinați la timp decât să întarziați vaccinarea în așteptarea unui anumit vaccin și să riscați să vă infectați între timp.

Dar fotbaliștii, gimnastele sau Halep au putut sa se vaccineze cu Pfizer...

Sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice, precum și staff-ul tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi au fost adăugați în categoria 2b a strategiei naționale de vaccinare prin Hotararea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021.

Aceștia au putut fi programați la vaccinare de către cluburile sportive la care sunt afiliați, pentru vaccinurile autorizate în acel moment (BioNTech/Pfizer și Moderna). De asemenea, vaccinurile Pfizer și Moderna sunt autorizate de Agenția Mondială Anti-Doping.

Este permis să o însoțesc pe mama și să asist la vaccinarea sa, ajutând-o, având in vedere că are probleme mari cu vederea?

Da și vă rugam să informați și la centrul de vaccinare, când ajungeți, despre afecțiunea mamei, pentru a o ajuta colegii.

Ar fi trebuit să fac rapelul cu vaccinul Pfizer pe 21 februarie, dar am fost infectată cu Sars-Cov-2 și am ratat rapelul. Acum sunt vindecată, cum ar trebui să procedez?

Puteți încerca să modificați programarea în platformă sau să luați legătura cu centrul de vaccinare unde erați programată. Dacă întâmpinați dificultăți, puteți suna la nr. de call center 021.414.44.25

Aș vrea să reprogramez o persoană peste 65 de ani, pentru că s-a infectat între timp. La cat timp de la PCR pozitiv se poate vaccina? Va primi o doză sau două? Și cum pot reprograma peste 90 zile?

Orice persoană care dorește să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atât timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării și a terminat perioada de izolare. În România, toate vaccinurile împotriva COVID-19 sunt utilizate în conformitate cu regimul de administrare din prospectul autorizat de EMA. Nu se are în vedere administrarea unei singure doze de vaccin persoanelor trecute prin boală, dacă vaccinul este autorizat pentru un regim de 2 doze.

Bună ziua, pentru cei ce iau anticoagulante se poate folosi AstraZeneca?

Nu există contraindicații specifice pentru vaccinul AstraZeneca sau pentru celelalte două vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate în momentul de față (produse de Moderna si BioNTech/Pfizer) la persoanele cu terapie anticoagulantă.

În schimb, la fel ca în cazul altor medicamente cu administrare intramusculară, se recomandă precauție în cazul persoanelor ce pot avea deficiențe de coagulare (administrarea lentă, cu ac subțire, aplicarea de presiune fermă după administrare).

În condițiile în care AstraZeneca pare a nu prea avea succes pentru cetățenii din etapa a doua de vaccinare, există un plan de devansare a începerii vaccinărilor în etapa a treia, mai ales în condițiile în care, la sfârșitul lui martie, vor fi venit peste 1,5 milioane de doze AstraZeneca?

În momentul de față există un număr considerabil de programări ale persoanelor prioritizate în etapa II pentru dozele AstraZeneca ce urmează să sosească în următoarea perioadă.

Prin urmare, nu se are în vedere deschiderea vaccinării pentru alte categorii de persoane până când fluxul de doze nu va permite acest lucru.

De ce s-au deschis doar 156.000 de porturi de programare cu Pfizer pentru următoarele 20 de zile, când în același interval de timp vor sosi peste 660.000 de doze Pfizer?

O mare parte dintre dozele Pfizer ce vor veni în perioada următoare sunt destinate efectuării rapelului la persoanele deja vaccinate cu prima doza.

Efectuarea de radiografii sau CT înainte sau după administrarea vaccinului influențează în vreun fel efectul acestuia?

Nu s-a studiat influența radiografiilor sau a CT-ului asupra vaccinării cu vaccin împotriva COVID-19, însă nu sunt așteptate efecte negative asupra persoanei vaccinate.

Persoanele incluse în etapa a 3-a se pot programa pentru un anumit tip de vaccin sau li se va administra ce este disponibil la data vaccinarii?

Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora și momentan nu se poate alege tipul de vaccin preferat.

Un factor decisiv este și rămâne în continuare disponibilitatea dozelor. Prin urmare, nu putem face predicții referitoare la utilizarea preferențială în viitor.

Menționăm că eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizării este comparabilă și foarte mare în studiile clinice pentru toate cele 3 vaccinuri.

Cum pot fi introduși însoțitorii persoanelor cu handicap în baza de date pentru vaccinare în etapa II?

Persoanele cu handicap au posibilitatea de a se programa individul în platforma informatică https://programare.vaccinare-covid.gov.ro. Aplicația interoghează baza de date pusă la dispoziție de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și face posibilă validarea persoanelor eligibile acestei categorii.

Ulterior, persoanele care fac parte din această categorie pot adăuga până la 9 beneficiari care au calitatea de însoțitori.

Și o întrebare, o nelămurire cum să procedez: o persoană are cont din ianuarie, dar numărul de telefon este altul. Cum fac să-l schimb? Poate apare programată și noi nu știm.

Vă recomandăm să vă autentificați în platformă prin intermediul adresei de e-mail și a parolei, iar ulterior să actualizați datele din secțiunea „Profilul meu”. De asemenea, toate programările realizate sunt disponibile utilizatorului în secțiunea „Programările mele”. Pentru mai multe informații, puteți accesa ghidurile și tutorialele regăsite pe platforma de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Bunicul meu este programat la vaccinare, însă nu mai dorește să se vaccineze. Mă pot vaccina eu în locul său și care este procedura? Precizez că și eu fac parte tot din etapa a doua de vaccinare și sunt programat la o dată ulterioară decât bunicul.

Vă informăm că programările sunt individuale și nu sunt transmisibile, astfel încât să fie asigurat accesul nediscriminatoriu pentru toate persoanele din categoriile eligibile la vaccinare.

În situația în care o persoană nu mai dorește să se vaccineze, este posibilă anularea programării direct din platformă, prin accesarea meniului „Programările mele” din contul utilizatorului.

Pacienții care fac tratament oncologic se pot vaccina?

Tratamentul oncologic nu reprezintă contraindicație pentru vaccinare. Se recomandă consultarea cu medicul curant pentru programare.

Am prima doză de AstraZeneca făcută, dar pentru a 2-a va fi necesară amânarea cu 1 săptămână (călătorie în acea perioadă). Cum se procedează pentru reprogramarea rapelului? Și această devansare a rapelului influențează cumva negativ eficacitatea vaccinului?

Puteți încerca să modificați programarea în platformă sau să luați legătura cu centrul de vaccinare unde sunteți programată. Dacă întâmpinați dificultăți, puteți suna la nr. de call center 021.414.44.25.

Devansarea rapelului vaccinului AstraZeneca cu o săptămână după data inițială nu periclitează efectul acestuia, întrucât încă se află în intervalul recomandat de către Agenția Europeană a Medicamentului în urma analizei datelor studiilor clinice, precizând ca fiind optimă administrarea dozei 2 la 4-12 săptămâni de la doza 1.

Persoanele care au făcut tratament cu Methotrexate, 2-3 ani, riscă să nu facă anticorpi? Care este numărul de anticorpi necesar pentru a ne proteja de forme medii și severe ale Covid-19? O cifră bună de anticorpi, vă rog, cu aproximație?!

Având în vedere că Metrotrexatul este un tratament imunosupresor, există într-adevăr posibilitatea ca răspunsul imun să fie mai puțin eficient. Nu s-a stabilit până la acest moment o valoare prag a titrului de anticorpi care să garanteze protecția. Dar în plus față de anticorpi există și alte aspecte ale răspunsului imun care nu pot fi cuantificate prin teste de rutină (limfocite T efectoare, limfocitele B și limfocitele T cu memorie etc.).

La cât timp dupa încheierea tratamentului cu cortizon (Medrol) este recomandată vaccinarea?

Nu există contraindicații în administrarea vaccinului la persoanele cu terapie imunosupresoare și nu este necesară întârzierea vaccinării pentru o perioadă după administrarea de cortizon.

În schimb, datorită datelor limitate din studiile clinice, nu se cunoaște dacă în cazul persoanelor cu un grad mare de imunosupresie (cauzată de o boală sau de medicație) vaccinurile vor avea aceeași eficiență.

Vaccinul AstraZeneca este vaccin cu virus viu? Persoanelor care suferă de boli autoimune, reumatice, care au tratament cu imunosupresoare (sulfasalazină), din câte știu nu le sunt recomandate vaccinurile cu virus viu...

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin bazat pe vector viral non-replicativ (virusul conținut de acesta nu se poate replica în organismul persoanei vaccinate).

Din acest punct de vedere, este considerat un vaccin inactiv, nu implică riscuri suplimentare și nu este contraindicat persoanelor cu imunosupresie.

În schimb, pentru toate cele trei vaccinuri autorizate până acum, nu sunt încă suficiente date pentru a spune dacă eficiența este redusă la persoanele cu un grad mare de imunosupresie (cauzată de o boală sau de medicație).

La ce interval de timp de la administrarea primei doze cu AstraZeneca apar anticorpii?

Conform datelor evaluate pentru autorizare, protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin și se menține pentru minim 3 luni, până la administrarea dozei de rapel.

Din datele publicate recent, eficacitatea vaccinului începând cu minim 21 de zile de la administrarea primei doze și până în momentul administrării celei de-a doua doze este calculată la 77% și rămâne în jurul acestei valori pe toată perioada observată.

Nu se poate face rapelul pentru Astra Zeneca mai repede de 8 săptămâni? Că pe prospect scrie că rapelul se face la 4-12 săptămâni, de ce s-a ales 8 săptămâni?

Datele de imunogenitate arată o creștere semnificativă a titrului de anticorpi neutralizanți la voluntarii cărora a doua doza le-a fost administrată la un interval mai mare de 6 săptămâni.

Ținând cont de faptul că există date care susțin că o singură doză de vaccin COVID-19 AstraZeneca este suficientă pentru a asigura un grad de protecție împotriva COVID-19 pentru 12 săptămâni cel puțin egal cu cel obținut în urma administrării unui regim complet și că administrarea celei de-a doua doze într-un interval mai mare de 6 săptămâni conduce la obținerea unor titruri crescute de anticorpi neutralizanți, ce ar putea avea impact asupra duratei protecției, se recomandă administrarea rapelului COVID-19 AstraZeneca la 8 săptămâni de la prima doza.

Pentru persoanele din etapa a 3 a va fi disponibil doar vaccinul AstraZeneca?

Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora și momentan nu se poate alege tipul de vaccin preferat.

Un factor decisiv este și rămâne în continuare disponibilitatea dozelor, prin urmare nu putem face predicții referitoare la utilizarea preferențială în viitor, însă nu se intenționează restricționarea accesului în etapa a 3-a la un singur vaccin.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇