Vaccin antiCovid: De ce unele persoane au efecte secundare mai puternice decât altele? Explicațiile unui medic nefrolog

Vaccin antiCovid: De ce unele persoane au efecte secundare mai puternice decât altele? Explicațiile unui medic nefrolog
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Campania de vaccinare antiCovid este în plină desfășurare în România și în lume. Însă potrivit observațiilor „din teren”, unele persoane au efecte secundare mai puternice decît altele.

Explicația are legătură în principal cu sistemul imunitar al fiecăruia.

Doar 10-15% din voluntarii care au testat vacinurile anti-COVID Pfizer şi Moderna au avut efecte adverse vizibile

"Sistemul imun al fiecăruia are particularitățile sale și este de obicei un sistem foarte complex, care angrenează mai multe linii separate în apărarea împotriva virusurilor", subliniază Ionuţ Poeană, medic specialist nefrolog, citat de ȘtirileTVR.ro.

ADVERTISING

"De cele mai multe ori, în momentul în care unii suferă aceste efecte secundare în urma vaccinului, asta înseamnă că sistemul lor imunitar a acționat cu mai multă violență decât al altora. Acest lucru nu înseamnă însă faptul că protecția celor care au efecte adverse este de o mai mare durată sau de o mai bună calitate decât a celor care nu au manifestat aceste efecte", explică medicul.

"Efectele secundare nu sunt altceva decât lucruri care țin de felul în care sistemul imun al fiecăruia reacționează atunci când se întâlnește cu organisme patogene", conchide specialistul.

ADVERTISING

Dr. Florin Chirculescu: Mi-am și făcut vaccinul și uite că n-am pățit nimic! Orice medicație are efecte secundare. Nu există niciun vaccin, niciun tratament, nu există nicio operație pe Pământul ăsta care să fie 100% safe. Nu există! Interviu

Autoritățile și medicii au explicat în nenumărate rânduri că vaccinurile aprobate până acum pentru a fi folosite în Uniunea Europeană sunt sigure și eficiente, iar efectele secundare nu apar la toată lumea. Chiar și la cei care le resimt, sunt infime față de ce simptome poate genera boala.

ADVERTISING

Iată ce răspundea luna trecută medicul Virgil Musta la întrebarea „Cât de sigur este vaccinul?”:

„Oricare dintre variantele aprobate deja sunt vaccinuri sigure, toate testele efectuate anterior lansării (pe zeci de mii de oameni), dar şi observaţiile de până acum de la cei peste 30 de milioane de oameni din 46 de ţări care au primit deja prima doză de vaccin, ne arată că vaccinul, indiferent de compania producătoare, nu are efecte secundare pe termen scurt mai accentuate decât alte vaccinuri de până acum, ba chiar mai puţine. Practic, probabilitatea de a avea un accident de maşină este mult mai mare decât efectele adverse serioase.

Pe termen lung, toate estimările experţilor, bazate pe modul concret de interacţionare cu organismul nostru, ne arată că nu vor exista efecte dăunătoare sănătăţii cauzate de acest vaccin. Evident că nu s-a putut încă observa concret acest lucru, pentru că nu avem o monitorizare pe o durată de ani de zile, dar părerea mea este că, spre exemplu, poluarea şi lipsa de igienă au efecte mult mai nefaste pe termen scurt şi lung decât vaccinul”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇