Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Boylai din Cluj, explică de ce vaccinul AstraZeneca nu se administrează și persoanelor de peste 55 de ani.
Cherecheș arată că, momentan, nu există suficiente date referitoare la eficacitatea lui la persoanele în vârstă, deși s-au făcut studii.
”Întrebare: de ce nu se administrează vaccinul AstraZeneca persoanelor peste 55 de ani? Răspunsul: pentru că nu știm cât de eficient este vaccinul AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani”, explică expertul în sănătate publică într-un clip video publicat pe pagina de Facebook RO Vaccinare, unde sunt puse la dispoziția internauților date despre campania de vaccinare din țară.
De ce nu se pot trage concluzii după studii
Cherecheș explică, pe înțelesul tuturor, de ce studiile făcute privind acest ser nu au avut rezultate concludente. El dă exemplu cazul unor copii cărora li se dau umbrele:
”Să presupunem că vrem să facem un experiment. Vrem să vedem dacă le punem copiilor o umbrelă în geantă și afară plouă, vor folosi copiii umbrela sau vor veni ca zăpăciții prin ploaie? Dacă luăm 100 de copii, 50 de copii vor avea umbrelă în geantă, iar 50 de copii vor avea un ambalaj în formă de umbrelă în geantă.
Ne uităm după o săptămână să vedem ce s-a întâmplat. Aaa, dar dacă nu plouă în săptămâna aceea deloc? Dacă nu plouă, atunci nimeni nu va folosi umbrela și atunci nu putem trage nicio concluzie.
O situație similară s-a întâmplat în faza a treia a vaccinului AstraZeneca. Persoanele peste 65 de ani au fost vaccinate jumătate, iar jumătate nu. Dintre persoanele vaccinate peste 65 de ani doar o persoană s-a infectat, iar dintre persoanele peste 65 de ani nevaccinate, doar o persoană s-a infectat”, a afirmat Răzvan Cherecheș.
Pot să mă vaccinez cu AstraZeneca dacă...? Răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări
Diferențe la simptome în cazul infectării
Totuși, diferența s-a văzut la simptome în cazul infectării:
”Este adevărat, persoana peste 65 de ani vaccinată și infectată nu a avut simptome, în timp ce persoana nevaccinată peste 65 de ani a avut simptome severe.
Dar, fiind câte o singură persoană, atât în grupul de intervenție, cât și cel de control, nu se poate trage o concluzie privind eficacitatea vaccinului comparând cele 2 grupuri”, arată specialistul.
Așadar, vaccinul e eficient și în cazul acestor persoane, dar mai sunt necesare alte cercetări.
”Concluzia: nu putem spune că vaccinul AstraZeneca nu funcționează la persoanele peste 65 de ani, ci doar că nu avem destule date ca să putem dacă și cât funcționează la persoanele peste 65 de ani.
Mai există un studiu unde au fost vaccinate 560 de persoane, din care peste 400 au avut peste 55 de ani și 100% dintre ele au avut un răspuns imun. Însă acest lucru nu ne spune nimic despre ce se întâmplă când aceste persoane sunt expuse la infecție.
A, dar întrebarea era vorba de 55 de ani. Ei bine, în România Guvernul a decis să coboare limita de siguranță de la 65 la 55, deși studiile relevante arată că nu putem trage o concluzie doar pentru vârsta de peste 65 de ani”, conchide Cherecheș.