Societatea Timişoara încearcă desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Iliescu și Gelu Voican Voiculescu

Societatea Timişoara încearcă desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Iliescu și Gelu Voican Voiculescu

Societatea Timişoara, alături de Asociaţia Revoluţionarilor fără privilegii şi de Fundaţia Gheorghe Ursu, a iniţiat un demers către Parlament, pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, care îl are ca preşedinte pe Ion Iliescu şi ca director general pe Gelu Voican Voiculescu. Cei doi sunt inculpati in Dosarul Revolutiei pentru crime impotriva umanitatii.

„Prin scrisoarea formulată de iniţiatori se arată că existenţa acestei entităţi nu are niciun temei şi că finanţarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată şi împovărătoare pentru întreaga societate.

ADVERTISING

Un prim pas în sensul desfiinţării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul Orban, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care a fost respinsă ulterior de Parlament”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Societăţii Timişoara, citat de News.ro.  

Potrivit sursei citate, la această solicitare s-au raliat mai multe organizaţii şi personalităţi ale vieţii publice din România.  

ADVERTISING

Tentative multiple pentru a nu mai finanța Institutul lui Iliescu, după concertul organizat la 30 de ani de la Revoluție

Amintim că în decembrie 2019 Guvernul Orban a adoptat o OUG privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, după ce această instituție a organizat un concert in Capitala, pentru a comemora 30 de ani de la caderea comunismului.

Urmau să cânte artiști precum Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobantu, Mioara Velicu sau Horia Moculescu. După ce mai multe ONG-uri au contestat acest evenient, artiștii au început să se retragă și concertul a fost anulat.

ADVERTISING

Pe 10 iunie, Senatul a respins, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței Guvernului, iar pe 6 iulie, Executivul a sesizat Curtea Constituţională. 

În 24 septembrie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului. Prin urmare, actul normativ al Senatului a fost declarat constituţional, decizia CCR fiind definitivă.  

În 9 octombrie, şeful statului a retrimis în Parlament legea pentru respingerea acestei ordonanţe de urgenţă. Iohannis argumenta că acest institut nu a reuşit să-şi dovedească utilitatea, ci "a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”. Deputații au respins, însă, cererea șefului statului.

Iliescu spunea că desființarea institutului e ”porcărie curată”

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că desființarea Institutului Revoluției Române este ”o porcărie curată”, că este surprins de decizie și că nu înțelege motivația demersului Executivului.

„Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… (…) Mi se pare o porcărie indamisibilă.

Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva?”, spunea atunci Ion Iliescu, intr-o declarație pentru Mediafax.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇