Numărul celor care suferă de gânduri suicidare este tot mai mare, arată statisticile. Iar ajutorul vine de acolo de unde nu te aștepți, au descoperit oamenii de știință. Concret, ketamina, un anestezic descoperit în anii 1950, se dovedește eficientă în aceste cazuri, ea reducând gândurile suicidare în două treimi dintre cazuri.
Într-un studiu recent, s-a descoperit că aceasta, administrată pe cale orală, reduce considerabil gândurile negre în cazul pacienților cu manifestări suicidare cronice, arată Science Alert.
Ketamina, cea care a fost considerată doar un tranchilizant pentru cai sau un drog ilegal folosit la petreceri, se pare că rezervă destule surprize. Recent, s-a arătat că aceasta este eficientă împotriva depresiei severe și nu numai, putând fi folosită în mai multe tulburări mintale.
FDA din SUA a și aprobat un spray nazal pe bază de ketamină pentru tratarea depresiei, încă din 2019.
Citește și Ce se întâmplă în creier după o despărțire
Mai mult, cu ocazia unui studiu coordonat de psihiatrul Adem Can de la University of the Sunshine Coast, Australia, realizat pe 32 de adulți, toți cu gânduri suicidare, s-a observat că un tratament pe bază de ketamină are efect în numai 6 săptămâni, doza fiind crescută treptat. Ketamina a fost combinată cu suc de portocale.
În ciuda naturii cronice a condiției medicale a pacienților, experimentul a produs un răspuns substanțial și rapid. Cercetătorii au descoperit că după șase săptămâni de tratament cu ketamină, gândurile suicidare au scăzut sub limita pentru nivelurile clinice ale ideației suicidare în cazul a 69% dintre pacienți.
Totuși, un test ulterior, realizat la patru săptămâni de la ultima doză, a arătat o creștere mică, însă semnificativă a gândurilor suicidare, sugerând că efectele medicamentului se estompează odată cu trecerea timpului.
Deși oamenii de știință recunosc că mai este nevoie de cercetări pentru a afla impactul complet al ketaminei asupra comportamentului suicidar, descoperirile reprezintă dovezi importante cu privire la efectele ketaminei pe termen scurt.
Vezi și Depresia, tratată cu probiotice? Studiu deschizător de drumuri