Un număr de 14 noi cazuri de infectare cu tulpina britanică de COVID au fost detectate săptămâna aceasta de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, după secvențierea a 47 de probe provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani.
Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din județul Botoșani, 4 cazuri din județul Suceava, 4 cazuri din județul Timiș și câte unul din județele Caraș-Severin și Hunedoara, se arată pe portalul instituției.
”Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână și distribuția geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României”, se arată în raportul cercetătorilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Suceava nu se află la prima secvențiere, ci au experiența analizării a peste 150 de probe.
Ei spun s-au mai întâlnit cu varianta britanică a virusului și săptămâna trecută. Atunci, din 20 de probe secvențiate, doar una aparținea variantei B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută.
Având în vedere cerințele UE ca fiecare țară să își mărească ritmul de secvențiere, cercetătorii de la Universitatea din Suceava și-au arătat disponibilitatea de a colabora și cu alte Direcții Județene de Sănătate Publică sau Spitale cu compartimente COVID pentru analiza unor astfel de situații speciale și realizarea analizelor genetice corespunzătoare.
Cine caută noua tulpină o și găsește
Săptămâna trecută, reprezentanţii MedLife informau că, în urma analizei aleatorii a 90 de probe din mai multe oraşe ale ţării, s-a constatat că 24 dintre acestea conţineau noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului, adică 21,6%.