Programarea pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca a început miercuri la prânz, însă momentan este un haos total în ceea ce privește persoanele care se pot înregistra.
Autoritățile au anunțat că cele 200.000 de locuri sunt disponibile pentru cronici şi „esenţiali”. Însă nu toti operatorii call center sunt instruiți în acest sens.
Un cititor SpotMedia.ro ne-a transmis că a sunat la call center (021.414.44.25), unde i s-a spus că sunt locuri libere și se pot programa doar persoanele cu boli cronice si cele care lucrează în domenii esențiale, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. În acest caz, operatorul a știut exact ce persoane pot fi vaccinate acum cu serul AstraZeneca.
Au existat însă și cazuri în care persoane cu boli cronice nu s-au putut programa, deși se încadrau pentru această etapă.
De exemplu, un alt cititor SpotMedia.ro ne-a informat că nu a reușit să programeze o persoană bolnavă cronic, în varstă de 32 de ani. În acest caz, persoana respectivă se încadra atât din punct de vedere al vârstei, cât și al afecțiunii.
Ulterior, a sunat din nou, a fost preluat de un alt operator și de această dată i s-a înregistrat programarea.
În urma acestor informații, am decis să sun persoanal la call center. Am fost preluată de un operator din Vrancea, care, foarte amabil, m-a întrebat numele, prenumele, codul numeric personal, numărul de telefon, adresa de email, județul și localitatea.
M-a informat că în județul Ilfov singurele locuri libere sunt în Chitila și Măgurele. Am ales Chitila. Ulterior, a realizat că trebuie să mă încadreze undeva pentru a fi eligibilă.
”Aveți vreo boală cronică?”
”Nu”
”Păi…spuneți-mi atunci unde lucrați, ce domeniu”
”În presă”
”Bun…să vedem ce găsesc. (Și a început o inșiruire de domenii) Aeroporturi e bine? Mergeți prin aeroporturi, prin din-astea, nu? A, stați că am găsit mass media. E bine?”
”E bine”
”În regulă, pe data de 19 februarie la ora 13.00 sunteți programată la vaccin, pe 16 aprilie aveți rapelul. Sănătate multă!”
Am primit apoi și confirmarea programării prin email.
De precizat este că nu am fost întrebată dacă mă încadrez printre persoanele ”esențiale” din mass media și nici dacă am fost înscrisă în platformă de către angajator, aşa cum este legal şi în cazul jurnaliştilor.
Pentru că, potrivit protocolului, la această categorie se încadrează doar ”Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale)”.
Țin să menționez că, pentru că nu mă încadrez în niciuna dintre condițiile impuse pentru vaccinarea cu AstraZeneca (nu sufăr de nicio boală cronică și nu desfășor activități care să mă pună în pericol, mai exact, nu merg pe teren), îmi voi anula programarea pentru a lăsa loc celor care au cu adevarat nevoie de vaccin.
Întrebat despre tot acest haos, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a confirmat pentru SpotMedia.ro că doar persoanele bolnave cronice și lucrătorii esențiali înscriși de angajatori se pot vaccina cu cele 200.000 de doze AstraZeneca în această etapă.
De altfel, pe platformă nu se pot face programări decât pentru cei care respectă condițiile din hotărârea guvernului. Mai exact, ca lucrător esențial te poți înscrie doar prin angajator sau administrator.
UPDATE 17:15 - Potrivit reprezentanților CNACV, aproximativ 16.000 de persoane se programează, în medie, pe oră, pentru a fi vaccinați cu serul AstraZeneca.
”Maraton la înscrierile pe platforma de vaccinare! 16.000 de persoane se programează, în medie, pe oră!
Aproximativ 16.000 de persoane s-au programat în fiecare oră pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrare serului produs de AstraZeneca!”, se arată pe pagina de Facebook Ro Vaccinare.