Un centralizator ar sporurilor primite de bugetari a fost făcut public de către fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, și scoate la iveală multitudinea de motive pentru care salariile angajaților la stat pot crește și cu până la 200%.
”Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității.
Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%.
Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță”, scrie Violeta Alexandru pe Facebook.
În documentele publicate de Alexandru găsim și sporul pentru complexitatea muncii sau indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor.
”Când toți angajații dintr-o instituție primesc un spor, cu nicio diferență între responsabilități, acest lucru nu are nicio legătură cu aprecierea diferențelor între atribuții și grad de răspundere”, mai spune Violeta Alexandru.
Potrivit acesteia, ar trebui să existe o discuție serioasă cu privire la performanțe.
”Nu cred că ar deranja pe cineva dacă pe această temă, discuția ar începe, de fapt, de la stabilirea unor indicatori de performanță în administrație și abia apoi ar trece la salarii, sporuri, venituri, în general.
Astăzi este invers: mai întâi banii (aici de urmărit cumulul de sporuri!) iar discuția despre performanță se amână veșnic”, scrie ea.
Guvernul pregătește restrângeri de cheltuieli
Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că guvernul condus de Florin Cîțu are în vedere mai multe măsuri în bugetul pe 2021, nefinalizat încă, prin care va reduce din cheltuieli.
La întrebările jurnaliștilor, liderul PNL a confirmat că una dintre ele se referă la desființarea sporului de lucru în condiții de pandemie de 30% din salariu acordat în prefecturi pe timpul guvernării sale.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a confirmat și o informaţie furnizată mai devreme presei de PSD: În 2021, nu vor fi emise noi vouchere de vacanță, cu care erau obișnuiți românii care lucrează la stat.
„Rămân valabile voucherele de vacanţă care au fost emise anterior şi care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanţă, pentru că sunt vouchere de vacanţă care sunt valabile în cursul anului 2021”, a declarat fostul premier, la finalul şedinţei conducerii PNL.
Citește și: